Βουλή: Αίτημα προς την Ελβετία να ερευνήσει τυχόν καταθέσεις βουλευτών

Κοινό αίτημα με το οποίο θα εξουσιοδοτούντα οι ελβετικές Αρχές να προχωρήσουν σε έρευνα για τυχόν ύπαρξη τραπεζικών καταθέσεων ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες θα αποστείλει η Βουλή σε μια προσπάθεια να διασώσει την τρωθείσα αξιοπιστία των πολιτικών, ενώ ήδη η ΝΔ κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτές της δεν θα υπογράψουν, κάνοντας λόγο για υποκριτική κίνηση και επικοινωνιακό τρυκ του ΠαΣοΚ.

Κοινό αίτημα με το οποίο θα εξουσιοδοτούντα οι ελβετικές Αρχές να προχωρήσουν σε έρευνα για τυχόν ύπαρξη τραπεζικών καταθέσεων ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες θα αποστείλει η Βουλή σε μια προσπάθεια να διασώσει την τρωθείσα αξιοπιστία των πολιτικών.

Ωστόσο, ήδη η ΝΔ κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτές της δεν θα υπογράψουν, κάνοντας λόγο για υποκριτική κίνηση και επικοινωνιακό τρικ του ΠαΣοΚ. Μάλιστα, η Συγγρού επαναφέρει την πρόταση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά για αναδρομικό έλεγχο όσων άσκησαν εξουσία (πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί κ.ά.) από το 1974 μέχρι και σήμερα, ώστε να καταστεί σαφές ποιος πλούτισε και ποιος όχι μπαίνοντας στον πολιτικό στίβο. Από την πλευρά του κόμματος της πλειοψηφίας, επισημαίνεται ότι η αρνητική στάση της ΝΔ δεν δικαιολογείται, καθώς μπορεί να επιτρέψει στους βουλευτές της να αποδεχθούν τη διερεύνηση για τυχόν ύπαρξη καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες και παράλληλα να διενεργηθεί και ο αναδρομικός έλεγχος των «πόθεν έσχες» σε βάθος χρόνου.

Πάντως ήδη ο αρμόδιος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων κ. Ευ. Αργύρης απέστειλε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και στους ανεξάρτητους βουλευτές το έντυπο της αίτησης για την παροχή πληρεξουσιότητας σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες. Η αίτηση αυτή θα αποσταλεί μέσω της Επιτροπής στην Ενωση Ελβετικών Τραπεζών, η οποία θα απαντήσει προσωπικά σε κάθε βουλευτή και όχι στην Επιτροπή. Κατόπιν ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να καταθέσει στην Επιτροπή το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η έρευνα αφορά σε τυχόν κίνηση λογαριασμών κατά την περίοδο 2007-2011 και με την αίτηση, ο κάθε υπογράφων βουλευτής δηλώνει ότι παραιτείται από κάθε νόμιμο δικαίωμα που έχει για την προστασία σχετικά με το απόρρητο των στοιχείων του.

Οπως αναφέρεται στη σχετική φόρμα-αίτηση για παροχή πληρεξουσιότητας, ο βουλευτής δηλώνει ότι: «Ζητώ από έκαστο και όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελβετία να μου γνωρίσουν εγγράφως εάν αναφέρομαι ως κύριος ή πληρεξούσιος, ή δικαιούχος υπογραφής σε τραπεζικό λογαριασμό οποιασδήποτε μορφής, ή ως εκπρόσωπος αντίστοιχου λογαριασμού νομικού προσώπου ή άλλης οντότητας. Σε περίπτωση καταφατικής αναφοράς παρακαλώ να μου γνωρίσετε εγγράφως το ύψος του οικείου λογαριασμού και την κίνηση αυτού της τελευταίας πενταετίας».

Ηδη, σε μια συμβολική κίνηση, υπέγραψε πρώτος ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk