Παγκόσμια Ενωση Εφημερίδων: 64 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2011

Η Μέση Ανατολή αποδείχτηκε πέρυσι για άλλη μία φορά μία από τις πλέον θανατηφόρες περιοχές για τους δημοσιογράφους επισημαίνει η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (WAN-IFRA) στον απολογισμό της για το 2011 ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 64 σε όλο τον κόσμο


Η Μέση Ανατολή αποδείχτηκε πέρυσι για άλλη μία φορά μία από τις πλέον θανατηφόρες περιοχές για τους δημοσιογράφους επισημαίνει η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (WAN-IFRA) στον απολογισμό της για το 2011 ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 64 σε όλο τον κόσμο.

Το 2011 κατά την WAN σκοτώθηκαν ή δολοφονήθηκαν εξαιτίας των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων 64 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου.

Από αυτούς 10 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν φέρνοντας τη χώρα στην κορυφή της μαύρης λίστας για δεύτερη χρονιά και έπονται το Ιράκ και η Υεμένη με έξι θανάτους και η Λιβύη με πέντε θανάτους.

Η αναταραχή στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής λόγω των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης που εξελίχτηκαν σε βίαιες συγκρούσεις προκάλεσε 16 θανάτους εργαζομένων του Τύπου επισημαίνει η WAN.

Επικίνδυνο για άλλη μία χρονιά ήταν για τους δημοσιογράφους και το Μεξικό όπου λόγω του πολέμου των συμμοριών σκοτώθηκαν έξι δημοσιογράφοι: πρόκειται για την πιο επικίνδυνη χώρα στη Δύση.

Σύμφωνα με τα στοιχειά της WAN ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων είναι το 2011 ελαφρά μικρότερος από αυτών του 2010, οπότε ήταν 66, αλλά και σε σχέση με προηγούμενες χρονιές με αποκορύφωση τους 110 θανάτους του 2006.

Η WAN επισημαίνει ότι οι δημοσιογραφικές οργανώσεις και διεθνείς φορείς για την ελευθερία του Τύπου έχουν διαφορετικά κριτήρια για τη σύνταξη των καταλόγων.

Οι κατάλογοι της Ένωσης περιλαμβάνουν δημοσιογράφους που σκοτώνονται κατά την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων ή όσους στοχοποιούνται και δολοφονούνται κατά την κάλυψη θεμάτων όπως το οργανωμένο έγκλημα. Στον κατάλογο η WAN προσθέτει δολοφονίες δημοσιογράφων με ασαφή κίνητρα ή ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk