Γερμανία: Εύθραυστη η ανάπτυξη

Απρόσμενα σημάδια οικονομικής κάμψης καταγράφονται στη Γερμανία παρά τη συνεχή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας.

Απρόσμενα σημάδια οικονομικής κάμψης καταγράφονται στη Γερμανία παρά τη συνεχή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων κατέγραψε σημαντική πτώση 0,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Μάλιστα και τον περασμένο Οκτώβριο ο ίδιος δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 0,2%.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά το τελευταίο 10μηνο που παρατηρείται κάμψη στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας για δύο συνεχόμενους μήνες.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ο συγκεκριμένος δείκτης χαρακτηρίζεται από διαρκείς διακυμάνσεις και αποδίδουν την πτώση περισσότερο σε ψυχολογικά παρά σε πραγματικά αίτια. «Δεν αποκλείεται να δούμε την κατανάλωση των γερμανικών νοικοκυριών να επηρεάζεται από τις συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης. Όμως δεν αναμένεται να σημειωθεί κατάρρευση στο ορατό μέλλον» δηλώνει η οικονομολόγος Αναλίζα Πιάτσα στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικών πωλήσεων στη χώρα, ο όμιλος Metro, αναθεώρησε επί τα χείρω τις αρχικές του προβλέψεις για τις πωλήσεις και τα κέρδη του 2011 αποδίδοντας μια πιθανή υποχώρηση «στη σημαντικά αυξανόμενη επίδραση της ευρωπαϊκής κρίσης» στη γερμανική οικονομία.

Την Πέμπτη αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη οι οποίες εκτιμάται ότι θα κινούνται σε θετικούς ρυθμούς για τη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της περιοχής, τη Γερμανία.

Αντιθέτως η συνολική εικόνα που παρουσιάζει ο βιομηχανικός κλάδος στην ευρωζώνη δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Την Τετάρτη το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών DIW προέβλεψε ότι η γερμανική οικονομία θα κινηθεί σε οριακά αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ θα επιστρέψει έστω και σε «εύθραυστη» μεγέθυνση το δεύτερο μισό του έτους.

Συνολικά εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 0,6% φέτος και στο 2,2% το 2013.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk