Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα επισκεφθεί την Τετάρτη την Τεχεράνη για συνομιλίες με τον ιρανό ομόλογό του. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες, Ιράκ και Συρία, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών ανάμεσα στους δύο υπουργούς, αλλά πραγματοποιείται σε μια κομβική στιγμή για την περιοχή και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Είναι προγραμματισμένο να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η Τουρκία εξετάζει αν θα πρέπει να ζητήσει από τις ΗΠΑ να εξαιρέσουν την τουρκική εταιρεία εισαγωγών πετρελαίου Tupras από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος οργανισμών που συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, δήλωσε την Τρίτη τούρκος αξιωματούχος.

Η Αγκυρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 30% του πετρελαίου της το εισάγει από το γειτονικό Ιράν και η Tupras, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου, είναι και από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού αργού.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει αυστηρά μέτρα με στόχο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν. Σχετικός νόμος υπογράφηκε από τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, το Σάββατο.