Αττικά αγγεία για το διάστημα

Το αμερικάνικο National Science Foundation (NSF) χρηματοδότησε με $500.000 επιστήμονες από το Getty Conservation Institute και το Stanford’s National Accelerator Laboratory για να διεξάγουν έρευνα για τις ιδιότητες των αρχαίων αττικών αγγείων.

Ενας από τους στόχους είναι να κατανοήσουν τις χημικές ιδιότητες των οξειδίων του σιδήρου που βρίσκουμε στα αρχαία ερυθρόμορφα αγγεία. Αυτό μπορεί να έχει εφαρμογή στην κατασκευή κεραμικής θερμομόνωσης που θα καλύπτουν τις επιφάνειες των σκαφών διαστημικής εξερεύνησης. Οι θερμοκρασίες στις οποίες θα πρέπει να αντέχουν τα κεραμικά μέρη στις διαστημικές αποστολές είναι ακραίες: από -150 μέχρι 1650 βαθμούς Κελσίου.

Εχει παρατηρηθεί ότι τα αττικά αγγεία διατηρούν σταθερή τη χημική τους σύσταση κάτω από εξαιρετικά μεγάλες θερμοκρασίες. Η έρευνα έχει σκοπό να αποκαλύψει τις τεχνικές κατασκευής τους καταγράφοντας τα στάδια της οξείδωσης του σιδήρου. Με την βοήθεια ακτίνων Χ θα μπορούν να διαπιστώσουν πως τα έφτιαχναν οι αρχαίοι τεχνίτες και να αξιοποιήσουν αυτή την γνώση σε εφαρμογές της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk