Α. Δρέττα: «Το μαχαίρι στον λαιμό θα μας βάλει η τρόικα για τους μισθούς»

Σχετικά με αυτή την επίσκεψη της Τρόικας η η γ.γ κοινωνικής ασφάλισης κ. Α. Δρέττα τόνισε «ότι θα είναι η δυσκολότερη από όσες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή και η πιο καθοριστική για το μέλλον, συνολικά, της χώρας κι όχι μόνο για τις σχέσεις της χώρας με την τρόικα, αλλά και για την παραμονή της στο ευρώ» σε συνέντευξή της στον ΒΗΜΑ FM 99,5.

Σχετικά με αυτή την επίσκεψη της Τρόικας η η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Α. Δρέττα τόνισε «ότι θα είναι η δυσκολότερη από όσες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή και η πιο καθοριστική για το μέλλον, συνολικά, της χώρας κι όχι μόνο για τις σχέσεις της χώρας με την τρόικα, αλλά και για την παραμονή της στο ευρώ» σε συνέντευξή της στον ΒΗΜΑ FM 99,5.

Οσον αφορά τα θέματα του υπουργείου της, θα τεθούν όλα υπό συζήτηση. Κυρίως, τίθεται το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ό, τι σ’ αυτή την υπόθεση μπορεί να συνεισφέρει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος δηλαδή ο 13ος και 14ος μισθός και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Για το κατώτατο μισθό η γ.γ κοινωνικής ασφάλισης δήλωσε «Εγώ νομίζω ότι αυτή τη φορά θα μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό σε κάθε περίπτωση κι όχι μόνο για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Αυτή η επίσκεψη θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη και πάρα πολύ καθοριστική».

Η κ. Δρέττα σε ερώτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές ανέφερε: «Το πρόβλημα των ασφαλιστικών εισφορών μας απασχολεί ανεξάρτητα από την επίσκεψη της τρόικας από την πρώτη μέρα που είμαστε εδώ στο υπουργείο. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι εξαιρετικά υψηλές στην Ελλάδα, εξαιρετικά δυσανάλογες σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι, περίπου, στο 46%, ενώ στη Κύπρο είναι στο 16% με 17%. Αν δεν βρει, λοιπόν, κάποιος έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος τότε, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συνεπάγεται αυτόματα και μείωση των συντάξεων, κάτι που δεν πρόκειται και δεν θέλουμε να συμβεί σε καμία περίπτωση».

Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων ανέφερε: «Το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων είναι ότι γεννά, συνεχώς, ελλείμματα Και γιατί γεννάει ελλείμματα. Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα ρευστότητας, στη τρέχουσα συγκυρία. Και γιατί έχουμε ένα πρόβλημα διάρθρωσης στο σύστημα. Το πρόβλημα της ρευστότητας συνεπάγεται ότι το μεγαλύτερο ταμείο ασφάλισης το ΕΤΕΑΜ, που είναι προσαρτημένο στο ΙΚΑ, μας έδωσε μόνο για το 2011 ένα έλλειμμα 700 εκ ευρώ κι επιβάρυνε το κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό το έλλειμμα φυσικά έχει δημοσιονομικό κόστος και το πλήρωσε το ΙΚΑ από μια έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό 1,5 δις ευρώ που πήρε στο τέλος του χρόνου. Αυτό το πρόβλημα ρευστότητας πρέπει να το λύσουμε».

«Για να είμαστε πολύ καθαροί μεταξύ μας το ΕΤΕΑΜ σε τρεις μήνες δεν θα έχει να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις» δήλωσε η κ. Δρέττα.

Τέλος συμπλήρωσε ότι: «Κανείς δεν έχει προτείνει οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων. Μιλάμε για μια κλιμακωτή μείωση των επικουρικών συντάξεων που θα ξεκινήσει από τα 150 ευρώ, προφανώς αυτό θα συζητηθεί όταν θα καταλήξουμε με τις επικουρικές συντάξεις, μεσοσταθμικά θα είναι ένα 15% και θα αφορά, κυρίως, τα Ταμεία τα οποία παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα. Δηλαδή τα ταμεία τα οποία έχουν πρόβλημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk