ΒΗΜΑτοδότης

Τα κεντρικά επιτελεία στην Νέα Δημοκρατία και στο ΠαΣοΚ έχουν προεξοφλήσει την αποχώρηση του κ. Γ. Καρατζαφέρη από την κυβέρνηση. Οι υποψίες ενισχύθηκαν από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ κατά των κυβερνητικών εταίρων του.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr

Τα κεντρικά επιτελεία στην Νέα Δημοκρατία και στο ΠαΣοΚ έχουν προεξοφλήσει την αποχώρηση του κ. Γ. Καρατζαφέρη από την κυβέρνηση. Οι υποψίες ενισχύθηκαν από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ κατά των κυβερνητικών εταίρων του. Επισκεπτόμενος το υπουργείο Μεταφορών ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε το ΠαΣοΚ για πρόκληση πολιτικής αστάθειας και τη ΝΔ για αντιπολίτευση εντυπώσεων. Εκείνο που επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παραμένει «εκτός συναγωνισμού» είναι ότι στις ιδιωτικές συζητήσεις του προ ημερών με υπουργούς και στελέχη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποκαλύψει ότι θα έκανε ακριβώς αυτές τις δηλώσεις με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για την αποχώρησής του. Εννοείται ότι ο πραγματικός λόγος της αποχώρησης είναι η καθίζηση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις μετά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Ελπίζει ο κ. Καρατζαφέρης ότι μετά την αποχώρηση οι ψηφοφόροι θα μετανοήσουν και θα επιστρέψουν, αλλά ενδεχομένως αυτό να μην είναι και τόσο εύκολο και αντιθέτως να τον εγκαταλείψουν οι οπαδοί του ΛΑΟΣ που τοποθετούν τη συμμετοχή στην εξουσία ψηλότερα στην κλίμακα των αξιών.

**

Συνταγματική αναθεώρηση προετοιμάζει η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου. Και λέω «ετοιμάζει» διότι αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει ως το 2013. Το ερώτημα «αν θα υπάρχει Ελλάδα ως το 2013» δεν φαίνεται να απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου αφού κυριαρχεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν το μνημόνιο plus. Πληροφοριοδότης μου πάντως με ενημερώνει ότι η ανακίνηση του θέματος της συνταγματικής αναθεώρησης δεν είναι τυχαία αφού με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα στην τρόικα ότι θα αφαιρέσει τις συνταγματικές προβλέψεις που εμποδίζουν τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι, μετά το 2013, και εφόσον επικρατήσουν οι παραπάνω απόψεις, η τρόικα θα μπορεί να απολύει δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους με το πάτημα ενός κουμπιού.

**

Μαθαίνω ότι ειδική ομάδα οικονομολόγων της Νέας Δημοκρατίας αναζητεί «ισοδύναμα μέτρα» έτσι ώστε να είναι έτοιμα να τεθούν ως αντιπροτάσεις του κόμματος σε όσα πρόκειται να απαιτήσει η τρόικα. Η ομάδα αυτή λειτουργεί υπό τις ευλογίες του κεντρικού επιτελείου και φέρονται να συμμετέχουν σε αυτήν τόσο ο γκουρού του προέδρου κ. Χρ. Λαζαρίδης, όσο και οι αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης. Οι κυνικοί πάντως λένε ότι οι παραπάνω συμμετέχουν στην μυστική επιχείρηση «κολοκυθιά». Για κάθε μέτρο που θα ζητεί η τρόικα οι νεοδημοκράτες θα προτείνουν κάποιο ισοδύναμο (αλλά πρακτικώς ανεφάρμοστο) με την ελπίδα να πειστούν οι κουτόφραγκοι και να περάσουν λίγοι ακόμα μήνες χωρίς να προσβληθούν οι ιερές παραδόσεις του τόπου ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται το διψήφιο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

**

Οι Times της Νέας Υόρκης αφιέρωσαν εκτενές ρεπορτάζ στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων ο γιατρός του Ευαγγελισμού κ. Ηλίας Σιόρας επισήμανε ότι στην Ελλάδα γίνονταν 11.000 εγχειρήσεις by pass το χρόνο, αλλά το 2010 έγιναν 9.000. «Που είναι οι υπόλοιποι 2000 που είχαν ανάγκη την εγχείρηση;» αναρωτιέται. Και απαντά: «Μπορεί να είναι οπουδήποτε. Μπορεί ακόμα και να έχουν πεθάνει». Βεβαίως, ο οικονομολόγος ειδικευμένος στα οικονομικά της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος προτιμά μια άλλη εκδοχή: ότι δεν χρειάζονταν τόσες πολλές εγχειρήσεις και ότι η μείωση του αριθμού είναι φυσιολογική. Ενδεχομένως. Δεν μπορεί όμως κανείς να πει με σιγουριά ότι οι εγχειρήσεις που δεν έγιναν αφορούν ανθρώπους που δεν τις χρειάζονταν αφού εκτός των άλλων δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έγιναν καλύτερες διαγνώσεις. Μπορεί λοιπόν ο αριθμός των εγχειρήσεων που έγιναν χωρίς να χρειάζονταν να παραμένει σταθερός και να μειώθηκαν οι υπόλοιπες με αποτέλεσμα να έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Σιόρας…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk