Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Ως προάγγελος πιθανής μείωσης του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ αξιολογείται από οικονομικούς αναλυτές η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ως προάγγελος πιθανής μείωσης του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ αξιολογείται από οικονομικούς αναλυτές η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο τιμάριθμος υποχώρησε στο 2,8% τον περασμένο μήνα από 3% τον Νοέμβριο του 2010.

Η πτωτική πορεία των τιμών καταναλωτή στις 17 οικονομίες της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το προσεχές διάστημα λόγω της εκτιμώμενης ύφεσης σε ολόκληρη την νομισματική ένωση. Αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2% αυτή τη χρονιά και στο 1,5% το 2013.

Με τη σειρά της η υποχώρηση των τιμών δίνει το περιθώριο στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο από το τρέχον επίπεδο του 1%. Η επόμενη σύνοδος των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχει καθοριστεί για τις 12 Ιανουαρίου.

Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους τα μέλη της ΕΚΤ είχαν εγκρίνει δύο διαδοχικές μειώσεις του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για περαιτέρω μείωση κατά 75 μονάδες βάσης (που θα φέρει το επιτόκιο στο 0,25%) ακόμα και αν αυτή δεν αποφασιστεί την ερχόμενη εβδομάδα» εκτιμά ο αναλυτής της Standard Bank με έδρα το Λονδίνο Στίβεν Μπάροου.

Δύο ακόμα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη συντείνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας Insee ο δείκτης ιδιωτικής κατανάλωσης μειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ υποχώρησε κατά 2,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009.

Εκτός από την υποχώρηση της κατανάλωσης η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με την αύξηση της ανεργίας καθώς και με τη σχεδιαζόμενη από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί αύξηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ).

Μία άλλη έρευνα για την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών καταγράφει επίσης την πτωτική πορεία των ιδιωτικών δαπανών στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας μελετών Markit για το Δεκέμβριο βρέθηκε για έναν ακομα μήνα κάτω από τη βάση (50 μονάδες) στις 48 μονάδες.

«Η διατήρηση του δείκτη σε αυτό το επίπεδο αντικατοπτρίζει τους φόβους για επιστροφή της ευρωζώνης στην ύφεση» σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg o επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk