Στην πρώτη έκδοση ομολόγων προχωρά την Τετάρτη η Γερμανία δημοπρατώντας τίτλους διάρκειας 10 ετών συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το Βερολίνο δεν ανησυχεί για τυχόν αύξηση του κόστους δανεισμού καθώς τις προηγούμενες ημέρες το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων κινήθηκε κάτω από το 2%.

Επιπλέον οι χθεσινές θετικές ειδήσεις για την αγορά εργασίας (ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε περαιτέρω τον περασμένο Δεκέμβριο) προσθέτουν αισιοδοξία στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του οικονομικού ινστιτούτου DIW για την πορεία της οικονομίας το 2012.

Καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί σε οριακά θετικά επίπεδα (χαμηλότερα από το 0,5%) οι σημερινές προβλέψεις δεν πρόκειται να ξεφύγουν από αυτήν την τάση.

Άλλωστε την Τρίτη ακόμη ένα γερμανικό κέντρο οικονομικών μελετών προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί φέτος στο -0,1% για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Επίσης την Τετάρτη θα δημοσιοποιηθούν και τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο από τη Eurostat.
Σε αυτό το κλίμα δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επανάληψη της «εφιαλτικής δημοπρασίας» του περασμένου Νοεμβρίου όταν οι ομοσπονδιακές αρχές απέτυχαν να πουλήσουν 10ετή ομόλογα με επιτόκιο κάτω από το 2% και άντλησαν μόλις 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο των 6 δισ. ευρώ.

Τότε είχε χρειαστεί η παρέμβαση της ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να αγοραστούν τα υπόλοιπα ομόλογα που είχαν βρεθεί στα αζήτητα των αγορών.

Ασφαλώς μεγαλύτερη αγωνία για την έκβαση των δημοπρασιών τους έχουν η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Γαλλία που βλέπουν το κόστος δανεισμού να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ευρώ.

Την Πέμπτη το Παρίσι θα εκδώσει ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ.

Συνολικά αυτή τη χρονιά οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δανειστούν από τις αγορές 800 δισ. ευρώ.