Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αναβολή για τη συγχώνευση Alpha – Eurobank

Αναβολή για τις 23 Ιανουαρίου μετά από αίτημα των Alpha Bank και Eurobank, πήρε η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με θέμα τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Αναβολή για τις 23 Ιανουαρίου μετά από αίτημα των Alpha Bank και Eurobank, πήρε η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με θέμα τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Η μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθυστερεί τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστές οι ζημιές που θα υποστούν οι δύο τράπεζες από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Στις απομειώσεις αυτές θα πρέπει να προστεθεί το ύψος των προβλέψεων που θα πρέπει να διενεργηθούν, καθ΄ υπόδειξην της Τράπεζας της Ελλάδος, βάση της σχετικής διαγνωστικής μελέτης του οίκου της Blackrock.

Όπως έχουν ήδη ανακοινώσει οι διοικήσεις των δύο τραπεζών στις τελευταίες έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους που ενέκριναν τη συγχώνευσή τους, το χρονοδιάγραμμα που είχε γνωστοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι πάει αναγκαστικά πίσω, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γ. Κωστόπουλος είχε επισημάνει στη γενική συνέλευση της 15ης Νοεμβρίου ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση του ενιαίου σχήματος Alpha Bank – Eurobank, που βάση του αρχικού προγραμματισμού θα είχε ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2012, παίρνει αναβολή για την άνοιξη του 2012.

Συγκεκριμένα, είχε τονίσει ότι η κεφαλαιακή ένεση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2012, με βάση και τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και το ύψος της.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλου, ο οποίος απευθυνόμενος στους μετόχους της τράπεζας είχε υπογραμμίσει ότι η όποια ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψει το επενδυτικό κλίμα.

Η αλήθεια είναι ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών δεν γνωρίζουν τις ανάγκες που θα προκύψουν μέσα στο 2012, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης, ανεξάρτητα από τις απαγορευτικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές τη δεδομένη χρονική στιγμή για την άντληση φρέσκων κεφαλαίων.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, αφού προηγουμένως η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει επιδώσει στις διοικήσεις των δύο τραπεζών τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, βάση των ζημιών που θα καταγραφούν από το PSI και από τις πρόσθετες προβλέψεις για τις επισφάλειες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk