Διεθνής Τύπος: «Ενα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα»

Ενα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, που αναπαράγει σήμερα Τετάρτη τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή για το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση ασυμφωνίας των εμπλεκόμενων στην παροχή δεύτερου δανείου στην Ελλάδα.

Ενα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, που αναπαράγει σήμερα Τετάρτη τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Η γερμανική έκδοση του πρακτορείου Reuters, οι μεγαλύτερες γαλλικές εφημερίδες και η βρετανική «Guardian» αναφέρουν ότι οι «ασυνήθιστες δηλώσεις» του έλληνα αξιωματούχου επαναφέρουν στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο αυτό που όλοι γνωρίζουν: ότι η Ελλάδα κινδυνεύει σοβαρά να βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της που θα επισύρει και την εκδίωξή της από το «κλαμπ του ευρώ».
Το πρακτορείο Reuters σχολιάζει ότι οι επισημάνσεις του έλληνα υπουργού προσφέρουν στήριξη στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου καθώς επισείεται η απειλή μεγαλύτερων δεινών σε περίπτωση μη ευόδωσης αυτή της πολιτικής.
Οι «Times» της Ιρλανδίας που αναπαράγουν επίσης τις ίδιες δηλώσεις επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τη λέξη «κόλαση» για να περιγράψει το μέλλον της χώρας εκτός ευρωζώνης και να ανακόψει τις «φυγόκεντρες τάσεις» εξόδου από το ευρώ όσων αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας.
Με τον εύγλωττο τίτλο «δυστυχές το νέο έτος για την Ελλάδα» ο αρθρογράφος του «Guardian» Νιλς Πράτλι εκτιμά ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης ήταν παράλληλα και μια προτροπή προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να δεχτούν τη διαγραφή της αξίας των τίτλων τους κατά 50% προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

«Ομως φαίνεται ότι το αποκαλούμενο PSI και η συμφωνία του Οκτωβρίου έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και το ΔΝΤ εκτιμά ότι χρειάζεται κούρεμα μεγαλύτερο από το 50%» σημειώνει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα σχόλια από τις γαλλικές «Le Monde» και «Les Echos» οι οποίες είχαν ήδη από την Τρίτη τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ ανάμεσα στα κύρια θέματά τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk