Την πρώτη μέρα του χρόνου επέλεξε ο Μίκης Θεοδωράκης για να επισκεφθεί την «Αμαξοστοιχία-Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ» για να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση «΄Ενας ΄Ομηρος», το παγκοσμίως γνωστό θεατρικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μπρένταν Μπήαν δίνοντας το μήνυμα ότι στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, ο πολιτισμός πρέπει να στηριχθεί γιατί μέσα από αυτόν μπορούν να βρεθούν οι πολυπόθητες λύσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ευδιάθετος, ο επίσημος προσκεκλημένος κατέφθασε στην ώρα του και πήρε τη θέση του στις πρώτες θέσεις του κοινού δίπλα στον Πέτρο Πανδή που έχει συνεργαστεί με τον μουσικοσυνθέτη ερμηνεύοντας μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε τη μουσική για το έργο το 1962, όταν αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά. Μεταξύ των τραγουδιών του έργου, που ερμηνεύονται από τον θίασο πολυφωνικά είναι και το «Γελαστό Παιδί», το τραγούδι αγαπήθηκε που από τον Ελληνικό λαό, συνδέθηκε με αγώνες και τραγουδήθηκε για δεκαετίες.

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα μπορντέλο στο Δουβλίνο, όπου συχνάζουν πόρνες, τραβεστί, πρώην επαναστάτες και απόκληροι της κοινωνίας. Σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα που αντανακλά την παραμόρφωση της κοινωνίας, ένας νεαρός Άγγλος στρατιώτης κρατείται όμηρος σαν αντίποινα για τη φυλάκιση ενός νεαρού μέλους του IRA που πρόκειται να απαγχονιστεί σε μία φυλακή του Μπέλφαστ. Μέσα σ’ αυτήν την παράδοξη ομήγυρη ξετυλίγεται μία ερωτική ιστορία στον αντίποδα των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Την παράσταση σκηνοθέτησε η Τατιάνα Λύγαρη. Η μετάφραση είναι των Βασίλη Ρώτα – Βούλας Διαμιανάκου, τα σκηνικά και τα κοστούμια των Ντόρας Λελούδα – Δανάης Κουρέτα, οι ενορχηστρώσεις του Γιάννη Σαμπροβαλάκη, οι χορογραφίες της Ζωής Χατζηαντωνίου και οι φωτισμοί του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου. Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Μιχάλης Αφολαγιάν, Εβελίνα Αραπίδη, Θανάσης Βλαβιανός, Δάφνη Καφετζή, Παναγιώτης Κλίνης, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Βασίλης Πουλάκος, Κωστής Τζανοκωστάκης, Έλενα Χατζηαυξέντη και ο μουσικός Απόστολος Θεοδοσίου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Τετάρτη έως Σάββατο στις 9.00 μ.μ. και Κυριακή στις 7.00 μ.μ.

Πρόγραμμα INTRO
Κάθε Πέμπτη στις 8.00 μ.μ.
Πριν από την παράσταση, στο Wagon-Restaurant της Αμαξοστοιχίας, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από μία διαδραστική χιουμοριστική ξενάγηση την Ιρλανδία και τον Όμηρο του Brendan Behan από τη θεατρολόγο – ηθοποιό Σοφία Γαλανάκη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης