Γαλλία: Μάχη του τούρκου πρεσβευτή για άρση της άρνησης της γενοκτονίας

Στο Παρίσι θα επιστρέψει, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γαλλία, Ταχσίν Μπουρτσούογλου, ο οποίος κλήθηκε στην Άγκυρα στις 23 Δεκεμβρίου μετά την ψήφιση από τους Γάλλους βουλευτές νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στο Παρίσι θα επιστρέψει, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γαλλία, Ταχσίν Μπουρτσούογλου, ο οποίος κλήθηκε στην Aγκυρα στις 23 Δεκεμβρίου μετά την ψήφιση από τους γάλλους βουλευτές νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο τούρκος πρεσβευτής αναμένεται να επιστρέψει στη θέση του για να προσπαθήσει να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία.

«Δεν το αποκλείω να επιστρέψει. Είχε κληθεί για διαβουλεύσεις και δεν αναμενόταν να μείνει αιωνίως στην Aγκυρα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο διπλωμάτης δεν διευκρίνισε πότε ο τούρκος πρεσβευτής θα επιστρέψει στη θέση του, ωστόσο άλλη διπλωματική πηγή είπε ότι ο Ταχσίν Μπουρτσούογλου σκέπτεται να επιστρέψει στο Παρίσι από την προσεχή εβδομάδα.

Ο τούρκος πρεσβευτής θα εργαστεί για να εμποδίσει την ψήφιση στη Γερουσία του νομοσχεδίου που ψήφισαν στις 22 Δεκεμβρίου οι βουλευτές, διευκρίνισε. Η διαδικασία αυτή στη Γερουσία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Παρά τις απειλές της Aγκυρας, οι γάλλοι βουλευτές ψήφισαν νομοσχέδιο που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την άρνηση μιας γενοκτονίας που αναγνωρίζει το γαλλικό δίκαιο, όπως χαρακτηρίζεται από το 2001 στη Γαλλία η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 με 1,5 εκατομμύριο νεκρούς, σύμφωνα με τους Αρμένιους.

Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι έως 500.000 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στο περιθώριο των απωλειών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι Αρμένιοι εκδιώχθησαν προς τη Συρία και το Λίβανο, τότε οθωμανικές επαρχίες, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το χαρακτηρισμό «γενοκτονία», κάνοντας λόγο για νεκρούς σε μάχες και για απελάσεις.

Η σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1985 ως γενοκτονία.

Η Aγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για την ψήφισή αυτή στη γαλλική εθνοσυνέλευση πάγωσε τη στρατιωτική και πολιτική της συνεργασία με τη Γαλλία, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι, κατηγόρησε με τη σειρά της τους Γάλλους για γενοκτονία στην Αλγερία, ενώ προειδοποίησε για μια νέα σειρά αντιποίνων αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Γερουσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk