Αποφασισμένη να προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις πέραν των διαπραγματεύσεων για το PSI και τις συζητήσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση εμφανίζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου ώστε να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ένας από τους τομείς όπου θα πρέπει να αναμένονται προσεχώς κρίσιμες πρωτοβουλίες είναι αυτός της ενέργειας. Αυτό σηματοδοτείται καταρχήν με την ευρεία σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν απόφασης του κ. Στ. Δήμα, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που «τρέχουν» διάφορες πλευρές της ενεργειακής διπλωματίας.

Παράλληλα, την Τετάρτη προγραμματίζεται κοινή σύσκεψη της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των δύο αυτών συσκέψεων θα πέσουν όλα τα ενεργειακά projects της χώρας υπό το φως τριών βασικών εξελίξεων:

πρώτον, της ανοιχτής πρόσκλησης (open door) για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδος (Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο και Ιωάννινα) με την οποία ξεκινούν και πάλι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο έπειτα από πολλά χρόνια.

δεύτερον, του άμεσου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η Noble Energy για έρευνες νότια της Κρήτης, που θα καταδειχθεί και από την αναμενόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα αντιπροσωπείας της αμερικανικής εταιρείας για συνομιλίες στο ΥΠΕΚΑ,

τρίτον, της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που βάζει πλέον τη Λευκωσία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και δημιουργεί προσδοκίες για ανάλογα αποτελέσματα νοτίως της Κρήτης.

Στις δύο υπουργικές συσκέψεις, θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα. Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που παρά τις προσπάθειες της Αθήνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι ναυαγεί λόγω απροθυμίας της Σόφιας, ο ρόλος του ITGI για τη μεταφορά αζερικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά και ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται με τον TAP, το άνοιγμα της αγοράς υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από τις αρχές του 2012 και φυσικά ο διαμετακομιστικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο (Ισραήλ και Κύπρος) θα είναι μερικά μόνο από τα θέματα.

Άλλωστε, η αγορά της ενέργειας θεωρείται από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες ότι μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πλέον ελπιδοφόρους τομείς για επενδύσεις (τόσο για υδρογονάνθρακες όσο και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η παράκαμψη της Τουρκίας ως μία από τις βασικές διαμετακομιστικές οδούς για τους ενεργειακούς πόρους προς την ευρωπαϊκή αγορά αποτελούν λόγους που μπορούν να στρέψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον προς την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή πάντως, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν προς «Το Βήμα» ότι απαιτούνται πολύ προσεκτικά βήματα διότι σε περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος οι διπλωματικοί χειρισμοί είναι πολύ ευαίσθητοι λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων των ενδιαφερομένων κρατών.