Υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου και ο μυστικός δείπνος του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη

Υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου και ο μυστικός δείπνος του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη | tovima.gr

Αύριο πραγματοποιείται το πιο κρίσιμο πολιτικό συμβούλιο της σύγχρονης ιστορίας του ΠαΣοΚ με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να «πράττει το καθήκον του». Δηλαδή να ξεκινήσει τις διαδικασίες διαδοχής στο κίνημα, θέτοντας παράλληλα τον εαυτό του στην κρίση των μελών και των φίλων του κινήματος. Αυτό διαφαίνεται από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ότι θα πράξει ο κ. Παπανδρέου.

Ήδη πολλές τοπικές οργανώσεις αλλά και στελέχη ετοιμάζονται να ενισχύσουν και να στηρίξουν αυτό το ενδεχόμενο. Το γεγονός της παραμονής του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠαΣοΚ αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Όμως δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου οφείλει να λάβει μια νέα εντολή, να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές και αν αυτό αποτύχει τότε να παραιτηθεί και το ΠαΣοΚ να βρει το δρόμο του με έναν νέο αρχηγό. Ουσιαστικά, η παραμονή του κ. Παπανδρέου μπορεί να εγκριθεί από τα μέλη του ΠαΣοΚ όμως οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν συντριπτική ήττα.

Ένα δυνατό σενάριο που παίζει έντονα προδιαγράφει την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και με αυτό το δεδομένο ο κ. Παπανδρέου να παραμείνει πρόεδρος του κινήματος και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας, πιθανόν υπό την ηγεσία του κ. Παπαδήμου. Παρά το αντίξοο κλίμα ο κ. Παπαδήμος φαίνεται ότι έχει την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας του Ελληνικού λαού αλλά και του πολιτικού κόσμου. Από εκεί και πέρα ο κ. Παπανδρέου δεν φέρει το ΠαΣοΚ πρώτο κόμμα, δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση όμως μπορεί σε περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση να συμμετάσχει παραλαμβάνοντας κάποια Υπουργεία, τοποθετώντας «δικά του» άτομα στις θέσεις κλειδιά και να προχωρήσει ουσιαστικά στη δημιουργία του «my Pasok», όπως χαρακτηριστικά το έχουν ονοματίσει πολλά στελέχη που διαβλέπουν και προβλέπουν ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει να κάνει ένα προσωπικό κόμμα.

Σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές αρνητική εντύπωση προκαλεί ο λαϊκισμός ορισμένων στελεχών, οι οποίοι έχουν τρομερές ευθύνες για την κατάσταση που οδηγήθηκε η χώρα αλλά και το ΠαΣοΚ και προβαίνουν σε δηλώσεις κατά του Μνημονίου αλλά και του της κοινωνικής αδικίας. Έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση σε πολλά μικρομεσαία στελέχη του ΠαΣοΚ, τα οποία τους κατηγορούν για μικροπολιτική και αλλαγή πλεύσης τώρα που αλλάζουν τα δεδομένα.

Το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε φάση περισυλλογής και αυτοκριτικής. Η κατάσταση είναι κρίσιμη ενώ ο κίνδυνος διάσπασης και διάλυσης είναι πιο κοντά από ποτέ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το κίνημα θα περάσει μια δύσκολη κατάσταση όμως θα ανακάμψει.

Οι κινήσεις σε επίπεδο κόμματος για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων είναι μηδαμινές σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που ετοιμάζεται πυρετωδώς και βρίσκεται σε αναβρασμό. Δεν ήταν τυχαίο το γεύμα στα στελέχη της Διοικούσας Θεσσαλονίκης που παρέθεσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και μίλησε για μεγάλο προβάδισμα αλλά και συστηματική δουλειά του κόμματος, την ώρα που το ΠαΣοΚ ψάχνει να βρει το δρόμο του…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk