Τα επόμενα βήματα των τραπεζών για κάλυψη των ζημιών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την ενίσχυση των δεικτών τους, προτού η Τράπεζα της Ελλάδος τους επιδώσει τα τελικά νούμερα για τις απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την ενίσχυση των δεικτών τους, προτού η Τράπεζα της Ελλάδος τους επιδώσει τα τελικά νούμερα για τις απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό των αναγκών που θα προκύψουν μετά την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και τη διενέργεια επιπλέον προβλέψεων έναντι επισφαλών δανείων, βάση της σχετικής διαγνωστικής μελέτης της Blackrock.

Και ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες, τον άγνωστο Χ για τον υπολογισμό των ζημιών που θα καταγραφούν το 2012 αποτελούσαν μόνο οι διαγραφές προβληματικών χορηγήσεων, αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι διαρροές ότι βρίσκεται στον αέρα η διαδικασία του PSI, μέσω της οποίας θα κουρευτούν ομόλογα περί τα 46 δισ. ευρώ που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Δημοσιεύματα στο διεθνή οικονομικό τύπο κάνουν λόγο για πιέσεις που ασκούνται από το ΔΝΤ προς την Ευρώπη για την αύξηση του ποσοστού του «κουρέματος» έως και το 80%, ώστε να μην αυξηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας μας, στο πιθανό ενδεχόμενο τα νούμερα να μην «βγαίνουν» με το 50%.

Οι επόμενες κινήσεις
Οι τραπεζίτες θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουν για την ενίσχυση «εκ των έσω» των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο επιτρεπτό ο «λογαριασμός» που θα τους αποστείλει η Τράπεζα της Ελλάδος μετά την οριστικοποίηση των όρων του PSI.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς άντλησαν 1 δισ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από τα ανεκμετάλλευτα κονδύλια του πακέτου στήριξης του συστήματος που ενεργοποιήθηκε το 2008 και έληξε στο τέλος του 2011.

Μέσα στο επόμενο διάστημα οι διοικήσεις των τραπεζών θα επιδιώξουν να κλείσουν όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» με στόχο την ενίσχυση του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, ενόψει PSI και Blackrock.

Συγκεκριμένα:

1) Επαναγορά τίτλων.
Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε πρόταση που ισχύει έως και τα μέσα Ιανουαρίου για την επαναγορά τίτλων ονομαστικής αξίας συνολικού ύψους 1,85 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προτείνει την εξαγορά τους με καταβολή του 70% επί της ονομαστικής αξίας καλυμμένων ομολογιών και του 45% σε υβριδικούς τίτλους.

Μέσω αυτής της διαδικασίας θεωρείται ρεαλιστικό το σενάριο για αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 400 – 500 εκατ. ευρώ ή 75 μονάδες βάσης, ενισχύοντας τον Core Tier 1 πάνω από το 11,70%.

Σημειώνεται πάντως ότι για τη συγκεκριμένη πρόταση η Εθνική Τράπεζα πήρε έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος διότι έχει στη διάθεσή της τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εξαγορά των τίτλων.

Για να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τα ρευστά διαθέσιμα, τα οποία ωστόσο δε είναι δυνατόν να προέρχονται από τους μηχανισμούς χορήγησης ρευστότητας που λειτουργούν εκτάκτως λόγω της κρίσης.

2) Πώληση μονάδων
Στα άμεσα σχέδια των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι και η πώληση θυγατρικών τους στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η Εθνική Τράπεζα περιλαμβάνει στο πλάνο της την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενεργοποιήσει διαδικασίες για τη αποχώρηση από την αιγυπτιακή αγορά με τη ρευστοποίηση της θυγατρικής της, ενώ η ATEBank θα αποχωρήσει από τη ρουμανική αγορά.

Από την άλλη πλευρά για τις Alpha Eurobank η εκκρεμότητα της συγχώνευσης φαίνεται ότι καθυστερεί τις εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια κίνηση. Ήδη η Eurobank προχώρησε μέσα στο 2011 στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Polbank στην Πολωνία, ενισχύοντας τους δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

3) Μείωση λειτουργικού κόστους
Άμεσα αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με τους συλλόγους των εργαζομένων στην Ελλάδα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει αποστείλει πρόσκληση στο προσωπικό για την έναρξη συζητήσεων με στόχο τον περιορισμό των δαπανών λειτουργίας κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόταση για μειώσεις στους μισθούς έως και κατά 20%, για την επίτευξη μίας μεσοσταθμικής υποχώρησης της σχετικής δαπάνης κατά 12%, έχει υποβάλει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων αναμένονται και στις υπόλοιπες τράπεζες.

Εξάλλου, συνεχίζεται η αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων των τραπεζών και η επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων. Όλη αυτή η εξοικονόμηση απελευθερώνει ρευστότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk