Ισπανία: Αύξηση των ανέργων και τον Δεκέμβριο

Ο αριθμός ρεκόρ των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε μέσα στον Δεκέμβριο, για πέμπτο συναπτό μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η νέα συντηρητική κυβέρνηση της χώρας.Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1.897 φθάνοντας τα 4,42 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης

Ο αριθμός-ρεκόρ των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε μέσα στον Δεκέμβριο, για πέμπτο συναπτό μήνα, βάσει των στοιχείων που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η νέα συντηρητική κυβέρνηση της χώρας.

Ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 4,42 εκατομμύρια, σημειώνοντας πάντως μικρή άνοδο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ σε ετήσια βάση ο αριθμός των ανέργων έχει σημειώσει αύξηση κατά 7,9%.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία INE, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο μέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό αυτόν σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, τοποθετεί το ποσοστό της ανεργίας σε 23%, δύο φορές – και πλέον – υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τα νέα στοιχεία για την ανεργία επιβεβαιώνουν «την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης κατά το δεύτερο τρίμηνο» και το ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε στην αγορά εργασίας η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν
ήταν αποδοτικές, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης Ενγκράθια Χιντάλγκο.

Η κυβέρνηση Ραχόι έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει ένα «πολύ επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας καθώς και φορολογικές αυξήσεις και περικοπές των δαπανών συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στο διεθνές πακέτο διάσωσης.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα περισσότερες μειώσεις δαπανών για τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 8% το 2011, επάνω από τον στόχο του 6%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk