Καθώς φουντώνουν τα σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης εις τα εξ ων συνετέθη και αντικατάστασης του ευρώ με τα παλαιά εθνικά νομίσματα των 17 κρατών-μελών (ή με… άλλα, αν επιθυμούν), η ανησυχία των ανά τον κόσμο κεφαλαιούχων – είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για επιχειρήσεις – μετατρέπεται σε σπουδή για τη διασφάλιση των περιουσιακών τους στοιχείων από το έως πρότινος «αδιανόητο».

Τον συναγερμό σήμαναν τα νέα stress tests που θα διοργανώσουν μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, για να διαπιστώσουν αν οι αμερικανικές και βρετανικές εμπορικές τράπεζες θα αντέξουν το σοκ της κατάρρευσης του ευρώ.

Ευλόγως τα ΜΜΕ άρχισαν να κωδικοποιούν τρόπους, μεθόδους και πρακτικές διάσωσης των «διαφοροποιημένων» – άρα εκτεθειμένων και στο ευρώ – χαρτοφυλακίων.

«Μήπως ήρθε για τους επενδυτές η μεγάλη ώρα για να το βάλουν στα πόδια από τον τόπο που ο Ντόναλντ Ράμσφελντ αποκαλούσε »Παλαιά Ευρώπη»;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος του Reuters Τζον Ουέιζικ.

Εμπνευσμένη η εισαγωγή του αμερικανού αρθρογράφου, που θύμισε στους αναγνώστες του βρετανικού πρακτορείου την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» που ασκούσε απροκάλυπτα – και με σπουδαία αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε – η προ Ομπάμα νεοσυντηρητική ελίτ της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη.

Ειρήσθω εν παρόδω, τα ΜΜΕ που έχουν ήδη δημοσιεύσει οδηγούς επιβίωσης και οδούς διαφυγής των επενδυτών ενόψει μιας επαπειλούμενης κατάρρευσης της ευρωζώνης είναι όλα αγγλοσαξωνικά. Πρόκειται για μεγάλες αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες, αλλά και για πρακτορεία ειδήσεων. Και επίσης για δημοσιεύματα που απευθύνονται σε πελάτες των βασικών υπηρεσιών των πρακτορείων, όπως η προαναφερθείσα ανάλυση του Reuters, που δεν δημοσιεύθηκε μόνο στο ειδικό «πακέτο» των οικονομικών ειδήσεων του πρακτορείου, αλλά και στην ιστοσελίδα του πρακτορείου.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι λύσεις που προτείνει στους «εγκλωβισμένους» στο ευρώ και την ευρωζώνη επενδυτές ο αναλυτής του Reuters, Τζον Ουέιζικ;

Κρίνοντας από ένα πρώτο άρθρο του με τίτλο «Δραπετεύστε από την Ευρώπη με αμερικανικά δημοτικά ομόλογα», αλλά και από το πιο πρόσφατο άρθρο του, που ξεκινά με την αναφορά στον αλήστου μνήμης υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ και τιτλοφορείται «Πώς να δημιουργήσετε ένα «Απ’ όλα εκτός Ευρώπης» χαρτοφυλάκιο», ο αναλυτής προτείνει ουσιαστικά τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Στο πρώτο άρθρο η μονομέρεια της σύστασής του προς τους επενδυτές ήταν κραυγαλέα. Γι’ αυτό και στο δεύτερο άρθρο του συμπεριέλαβε και άλλους προορισμούς προτού καταλήξει σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο Ουέιζικ συνιστά στους αναγνώστες του να σκεφθούν τις αναδυόμενες αγορές – αναφέρει συγκεκριμένα τις μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, της Βραζιλίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν.

Στη συνέχεια προτείνει την υιοθέτηση μιας «στρατηγικής BRIC». Προτείνει επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα και σε μετοχές εταιρειών που εδρεύουν στη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα.

Η επόμενη εναλλακτική λύση που προτείνει ο Ουέιζικ αφορά επενδύσεις σε ομόλογα που εκδίδουν αναπτυσσόμενες χώρες. Ο αναλυτής αναφέρει ως παράδειγμα την Ινδονησία, την Κολομβία, το Κατάρ και την Τουρκία.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, προτού καταλήξει στον προορισμό του (η τελική του πρόταση αφορά τις μετοχές μικρομεσαίων αμερικανικών επιχειρήσεων), ο ειδικός συνιστά στους αναγνώστες του να κατοχυρώσουν τις επενδύσεις τους μεταφέροντάς τες από ώριμες αγορές της Δύσης σε αναδυόμενες.