Χάκερ απ’ όλον τον κόσμο σχεδιάζουν στο εγγύς μέλλον να πολεμήσουν την λογοκρισία στο Διαδίκτυο, θέτοντας τους δικούς τους δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Σε σχέδιο που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Chaos Communication Congress που έλαβε χώρα στο Βερολίνο πριν από λίγες ημέρες συζητήθηκε το πρόγραμμα «Hackerspace Global Grid», το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη επίγειων σταθμών εντοπισμού και επικοινωνίας με τους δορυφόρους.
«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι ένα Διαδίκτυο χωρίς λογοκρισία. Ας πάρουμε το Ιντερνετ έξω από τον έλεγχο επίγειων οντοτήτων», δήλωσε ο βρετανός ακτιβιστής χάκερ Νικ Φαρ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για οικονομικές εισφορές και τονίζοντας πως το μοναδικό κίνητρο μιας τέτοιας πράξης είναι η γνώση.
Οι τρεις πρώτοι επίγειοι σταθμοί αναμένεται να είναι έτοιμοι το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ σε λίγα χρόνια οι χάκερ ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να στείλουν έναν χάκερ-αστροναύτη στο φεγγάρι!
Η κίνηση αυτή έρχεται δυο μήνες αφότου διέρρευσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο επιτροπής του Κογκρέσου που αναφέρει ότι δύο αμερικανικοί ερευνητικοί δορυφόροι το 2007 και το 2008 δέχτηκαν επίθεση από χάκερ, που «δεν αποκλείεται να δρούσαν για λογαριασμό του κινεζικού στρατού». H πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στον δορυφόρο γεωσκόπησης Terra AM-1 της NASA, όπου οι χάκερ συνδέθηκαν στα συστήματα και «κατάφεραν να δίνουν εντολές στο δορυφόρο», ενώ η δεύτερη το 2007, στον δορυφόρο γεωσκόπησης Landsat-7 της NASA και της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS).

Και οι δύο δορυφόροι που δέχτηκαν επιθέσεις επικοινωνούν με επίγειο σταθμό που λειτουργεί σε εμπορική βάση στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.