Βρετανία: Καθυστερεί η αποδέσμευση μυστικών εγγράφων λόγω Μάου Μάου

Το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι εφέτος θα αποδεσμεύσει απόρρητα έγγραφα τον Απρίλιο του 2010. Τα έγγραφα θα μεταβιβασθούν από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στα βρετανικά αρχεία και θα αρχίσει η δημοσιοποίησή τους.

Το Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι εφέτος θα αποδεσμεύσει απόρρητα έγγραφα τον Απρίλιο του 2010. Τα έγγραφα θα μεταβιβασθούν από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στα βρετανικά αρχεία και θα αρχίσει η δημοσιοποίησή τους.

Η μεταβίβαση των εγγράφων θα γίνει με αλφαβητική σειρά με εξαίρεση έγγραφα που αφορούν την Κύπρο, την Κένυα και τη Μαλαισία, για τα οποία, όπως αναφέρεται έχει επιδειχθεί «ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Με τον κομψό διπλωματικό τρόπο οι Βρετανοί ονομάζουν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» όσα ανακαλύφθηκαν πέρυσι, με την αποδέσμευση των απορρήτων εγγράφων στις χώρες της πρώην αποικίες των Βρετανών, όπου γινόταν λόγος για βασανιστήρια στη διάρκεια των απελευθερωτικών τους αγώνων.

Το θέμα της ύπαρξης απόρρητων εγγράφων για τις πρώην αποικίες ήλθε στην επιφάνεια πριν από λίγους μήνες όταν 4 υπερήλικες Κενυάτες, πρώην μέλη της οργάνωσης Μάoυ- Μάου στράφηκαν δικαστικά εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης για την καταβολή αποζημιώσεων για βασανιστήρια που, υποστήριξαν, υπέστησαν στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου- Μάου κατά του βρετανικού ζυγού.

Η ακρόαση της αγωγής θα επαναρχίσει εντός του έτους και, εάν οι τέσσερις Κενυάτες δικαιωθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για αγωγές από μέλη και άλλων απελευθερωτικών κινημάτων στις πρώην αποικίες, περιλαμβανομένης και της ΕΟΚΑ,.

Πέρυσι τα απόρρητα έγγραφα έκαναν λόγο για βασανισμούς μελών της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού κινήματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk