Προτάσεις Λούκας σε… Λουκά, για την ανάσχεση της ύφεσης

Προτάσεις για την ανάσχεση της ύφεσης και την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην κοινωνία και την οικονομία, κατέθεσε η πρώην υπουργός, βουλευτής Β’ Αθήνας του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη, σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο το απόγευμα της Δευτέρας

Προτάσεις για την ανάσχεση της ύφεσης και την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην κοινωνία και την οικονομία, κατέθεσε η πρώην υπουργός, βουλευτής Β’ Αθήνας του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη, σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο το απόγευμα της Δευτέρας.
Η συνάντηση διήρκεσε περί τη μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε έπειτα από αίτημα της κυρίας Κατσέλη, το οποίο έκανε δεκτό ο Πρωθυπουργός.
Η κυρία Κατσέλη μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του κλίματος ηττοπάθειας και εσωστρέφειας και τόνισε ότι «γι’ αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες με θετικό πρόσημο και μετρήσιμα αποτελέσματα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τη στήριξη της απασχόλησης και την εξεύρεση πόρων ενόψει της κατάρτισης του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος».

Σε αυτό το πνεύμα, η πρώην υπουργός πρότεινε συγκεκριμένα:

– Μείωση υψηλού συντελεστή ΦΠΑ όταν οι συναλλαγές διενεργούνται με χρεωστικές κάρτες.
– Έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας σε υγιείς επιχειρήσεις, όταν οι οφειλές του δημοσίου προς αυτές υπερβαίνουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο.
– Μείωση τιμών στο ράφι μέσω αποτελεσματικού έλεγχου ενδοομιλικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει η πρώην υπουργός, η υπερτιμολόγηση σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 15%-20% και η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται σε 1-1,2δισεκ. ευρώ ετησίως.
– Ρευστότητα στην αγορά και εξασφάλιση εσόδων από ΦΠΑ, μέσω υποχρεωτικής αναγραφής του αριθμού τιμολογίου και υποχρέωση των Τραπεζών για άμεση εξαργύρωση των επιταγών.
– Προώθηση επενδύσεων σε ακίνητα και παραθεριστική κατοικία με κατάργηση παράλογων αντικινήτρων και βελτίωση διαδικασιών αδειοδότησης.
– Παροχή διευκολύνσεων σε δημόσιους υπαλλήλους που πλήττονται από την εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.
– Άμεση ενεργοποίηση ταμείων του ΕΣΠΑ που εξακολουθούν σήμερα να είναι ανενεργά, όπως το ΕΤΕΑΝ, δημιουργία νέων ταμείων, όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, άμεση έναρξη προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης και ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης.
– Σύσταση Ταμείου Αναχρηματοδότησης & Εγγυήσεων, κατά τα πρότυπα του γερμανικού KfW, για τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα με άμεση διοχέτευση εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις.
– Εφαρμογή του νέου τρόπου ανατιμολόγησης των φαρμάκων με βάση τον νόμο 3848/2010, επέκταση σε αναλώσιμα και επιτάχυνση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυρία Κατσέλη, στη συνάντηση δεν ετέθη θέμα επιστροφής της στην κυβέρνηση, ούτε ανάληψης άλλης θέσης, όπως εκείνη του εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, για την οποία διακινούνται πολλές φήμες τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την αποχώρηση από εκεί του κ. Π. Ρουμελιώτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk