Πολιτική ζωή με όρους παιδικής χαράς

Πολιτική ζωή με όρους παιδικής χαράς | tovima.gr

Πολιτικές μετωπικές συγκρούσεις και παρασκήνιο επιφυλάσσει η φετινή εορταστική περίοδος, αφού σε όλα τα στρατόπεδα και όλα τα επίπεδα του πολιτικού βίου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αφού διανύουμε με ιδιόρρυθμη προεκλογική περίοδο. Ο μεν κ. Παπαδήμος προσπαθεί να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της χώρας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα έχοντας στο μυαλό του την διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την εξυπηρέτηση του χρέους, οι δε πολιτικοί αρχηγοί έχουν σοβαρές ασχολίες με τα εσωτερικά των κομμάτων.

Στα πολιτικά κόμματα επικρατεί προεκλογικό πάρτι με αντιπαραθέσεις, ίντριγκες, συμφωνίες και διαβουλεύσεις. Στο ΠαΣοΚ όλα κρίνονται στο σημερινό πολιτικό συμβούλιο. Τρία είναι τα πιθανά σενάρια που πρόκειται να λάβουν χώρα κατά τη σημερινή συνεδρίαση με απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Πρώτο να πει ο κ. Παπανδρέου ότι αποχωρώ και ξεκινώ τις διαδικασίες στο κίνημα για εκλογή νέου αρχηγού με μεγάλη πιθανότητα να είναι και ο ίδιος υποψήφιος, δεύτερο να τονίσει την ανάγκη ενότητας ζητώντας ανακωχή για λίγους μήνες και τρίτον παραμένει Πρόεδρος γιατί αυτό επιτάσσουν οι συνθήκες και «βλέπουμε». Οι δυνάμεις διάσπασης στο ΠαΣοΚ έχουν ενταθεί και μια σπίθα χρειάζεται για να αρχίσουν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θα τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης για τη χώρα και θα παρατείνει τη θητεία του μέχρι νεοτέρας, στηρίζοντας απόλυτα την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η «σιωπή» των δελφίνων τις τελευταίες ημέρες που φαίνεται ότι κατάλαβαν τη ζημιά που κάνουν αυτές τις δύσκολες ημέρες. Το ΠαΣοΚ είναι δύσκολο να ανακάμψει και να δώσει μια νέα χροιά στην πολιτική του. Χρειάζονται ζυμώσεις που δεν μπορούν να γίνουν μέχρι τις εκλογές που έρχονται σύντομα.

Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει έντονος αναβρασμός σχετικά με τα ψηφοδέλτια που διαμορφώνονται ανά τη χώρα. Ο αέρας νίκης που φυσά στο κόμμα έχει δημιουργήσει θετική απήχηση από πολλά στελέχη που μέχρι πρότινος είχαν αποστασιοποιηθεί. Έτσι από την πλήρη αποδιοργάνωση το 2009, η Νέα Δημοκρατία φτάνει σε ικανοποιητική φάση συσπείρωσης, όχι όμως σε θέση να αποκτήσει ξανά την αυτοδυναμία. Μετά τις γιορτές είναι πολύ πιθανό ο κ. Σαμαράς να ζητήσει από τον κ. Παπαδήμο την προκήρυξη εκλογών, ώστε να διεξαχθούν στις 19 Φλεβάρη όπως είχε προσυμφωνηθεί. Όμως μέχρι τότε δεν θα έχει λυθεί το ζήτημα του χρέους και είναι φύση αδύνατο η χώρα να προχωρήσει σε εκλογές μέσα σε μια αβέβαιη οικονομική κατάσταση.

Οι περισσότερες πληροφορίες δίνουν ημερομηνία εκλογών στις 8 Απριλίου. Όμως και πάλι υπάρχει πρόβλημα γιατί είναι ημέρες του Πάσχα. Δεν λείπουν και τα σενάρια για εκλογές μέσα στο Μάϊο. Το σίγουρο είναι ότι τους περισσότερους τους βολεύει η παράταση των εκλογών. Τη χώρα τη συμφέρει η εξασφάλιση των δεδομένων με την τρόικα και η σταθερότητα σ’ ότι αφορά τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της χώρας. Άρα η εκλογολογία δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να διατυπωθεί, ούτε μπορεί να δώσει λύσεις.

Οι φετινές εκλογές θα διεξαχθούν υπό διαφορετικούς όρους. Αναμένεται να αλλάξουν πολλά στον τρόπο διεξαγωγής τους. Όπως, επίσης πολλοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο χρόνος τους έχει τελειώσει. Η βουλή αναμένεται να ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως επίσης και οι ισορροπίες που διέπουν αυτή. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν ότι εάν δεν πετύχουν από τους πρώτους έξι μήνες θα διαδεχθούν στην κατάρρευση το ΠαΣοΚ. Όπως επίσης, το πολιτικό σύστημα οφείλει να γνωρίζει ότι τυχόν συνεχείς εκλογικές διαδικασίες πρόκειται να εξοργίσουν τον κόσμο γι’ αυτό και η συνεπής και συνετή λύση θα είναι η περαιτέρω συνέχιση της κυβέρνησης συνεργασίας και μετά τις εκλογές, εάν φυσικά κανείς δεν συγκεντρώνει ποσοστό αυτοδυναμίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk