Δύο νέους και φερέλπιδες τραπεζίτες, με κυβερνητικές όμως εμπειρίες, έστειλαν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για να στελεχώσουν τα κρίσιμα για την άσκηση νομισματικής πολιτικής όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πρόκειται για τον ηλικίας 45 ετών Γιοργκ Ασμουσεν και τον ηλικίας 42 ετών Μπενουά Κερέ, οι οποίοι αντικαθιστούν από το νέο έτος τον γερμανό Γιούργκεν Σταρκ και τον ιταλό Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους έκαστος αποχώρησαν πρόωρα από την ΕΚΤ.

Ο Ασμουσεν, οικονομικός σύμβουλος και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ (αν και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος!), έχει καταλάβει υψηλά αξιώματα στα οικονομικά υπουργεία της Γερμανίας, φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Ο Κερέ υπηρέτησε επίσης στο υπουργείο Οικονομικών της πατρίδας του σε διάφορες υψηλόβαθμες.

Το ερώτημα που ανακύπτει για τους δύο νέους ευρωτραπεζίτες, οι οποίοι θα κονταροχτυπηθούν για το αξίωμα του «επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ» είναι αν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην Ευρωτράπεζα θα κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

«Είναι νέο αίμα στην ΕΚΤ, που μπορεί να φέρει μια διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα. Ο Ασμουσεν και ο Κερέ προέρχονται από τους κόλπους των κυβερνήσεων του Βερολίνου και του Παρισιού, ίσως να αντιμετωπίζουν τα πράγματα περισσότερο πολιτικά από όσο συνηθίζεται για ευρωτραπεζίτες. Αλλά αμφιβάλλω αν η ΕΚΤ θα δεχθεί απόψεις που θα έθεταν εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία της», δήλωσε στο Bloomberg ο Ζακ Καγιού της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι η προσωπικότητα των ευρωτραπεζιτών διαδραματίζει κάποιο σημαίνοντα ρόλο στην παρούσα φάση. Η ΕΚΤ έχει ένα σαφή οδικό χάρτη για να ακολουθήσει. Πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και αυτό σημαίνει νέες μειώσεις επιτοκίων και νέες ποσοτικές χαλαρώσεις. Η Γερμανία έχει εγκρίνει τις αγορές ομολόγων κρατών με υψηλό κόστος δανεισμού και συν τω χρόνω θα εγκρίνει και άλλα μέτρα», σημειώνει στο ίδιο πρακτορείο ο Μαρσέλ Αλεξάντροβιτς της Jefferies International επίσης στο Λονδίνο.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Ασμουσεν
Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο πώς θα «πολιτευθεί» ο Γιοργκ Ασμουσεν, ο οποίος διαδέχεται ένα εμβληματικό «γεράκι» της ΕΚΤ, τον Γιούργκεν Σταρκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σταρκ παραιτήθηκε εξαιτίας των παρεμβάσεων της Ευρωτράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, εξ αιτίας δηαλαδή των αγορών από την ΕΚΤ ομολόγων κατά κύριο λόγο της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σε ένα άρθρο με τίτλο «Πόσο γεράκι είναι ο Ασμουσεν;» που δημοσίευσε προσφάτως, ο αρθρογράφος της Independent Μπεν Τσου αναφέρεται σε συνάντηση που είχε το περασμένο καλοκαίρι με το γερμανό ευρωτραπεζίτη στο Αμβούργο. «Μου έκανε εντύπωση η θέρμη με την οποία υποστήριξε ο Ασμουσεν την άποψη ότι η Γερμανία έχει πρωταρχικό συμφέρον να εξασφαλίσει την επιβίωση της ευρωζώνης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο βρετανός αρθρογράφος.

Ο Τσου αναφέρεται επίσης στα θερμά λόγια με τα οποία του μίλησε ο Ασμουσεν και για τον «ανυπόκριτο σεβασμό του για τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο χρόνο (σ.σ. το 2010) για να επαναφέρει σε ισορροπία τα δημόσια οικονομικά της». Ο γεννηθείς το 1966 Ασμουσεν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ως σύμβουλος της Μέρκελ, στα (αποτυχημένα, όπως αποδείχθηκε…) προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έλαβε από την άνοιξη του 2010 η ελληνική κυβέρνηση.

Ο αρθρογράφος της Independent, πάντως, θεωρεί ως απόδειξη της αξίας του Ασμουσεν και της εκτίμησης που τρέφει προς το πρόσωπό του η Μέρκελ το γεγονός ότι η καγκελάριος τον κράτησε στο στενό κύκλο των οικονομικών συμβούλων της παρά το ότι από το 2009 έπαψε να συνεργάζεται με τους Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνησή της. Σε κάθε περίπτωση ο αρθρογράφος πιστεύει ότι δεν ξέρουμε τόσα πολλά για τον Ασμουσεν για να ισχυριστούμε με ασφάλεια ότι η Γερμανία δεν έστειλε έναν ακόμη σκληροπυρηνικό τραπεζίτη στην ΕΚΤ.

Ο… αριστοτελικός Κερέ
Ο γεννηθείς το 1969 Μπενουά Κερέ αντικαθιστά τον ιταλό Λορέντσο Μπίνι-Σμάγκι, ο οποίος παραιτήθηκε δύο χρόνια προτού λήξει η θητεία του λόγω του διορισμού του συμπατριώτη του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ (ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δεσμευθεί να «αποσύρει» τον Μπίνι-Σμάγκι σε περίπτωση που διοριζόταν ο Ντράγκι στην προεδρία).

Επειτα από μια μικρή θητεία στην Στατιστική Υπηρεσία της πατρίδας του (INSEE), ο Κερέ υπηρέτησε από το 1995 σε διάφορες διοικητικές θέσεις στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Το 2006 διορίστηκε επικεφαλής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Απόφοιτος της ονομαστής Πολυτεχνικής Σχολής, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτική Οικονομία και Ανάλυση, γνώστης της ιαπωνικής γλώσσας και καθηγητής στο περίφημο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών, ο Κερέ θεωρείται από ξένους σχολιαστές ως ευάλωτος σε κυβερνητικές πιέσεις από το Παρίσι.

Αν ο Ασμουσεν έχει ουσιαστική εμπλοκή στην επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ο Κερέ έχει… θεωρητική! Σε άρθρο που δημοσίευσε τον περασμένο Ιούλιο στην οικονομική εφημερίδα La Tribune, ο Κερέ συνιστούσε τη μελέτη του Αριστοτέλη ως «οδηγό» για την κατανόηση του διεθνούς νομισματικού συστήματος και των ορίων της διακυβέρνησης της ευρωζώνης.
«Ο Αριστοτέλης προσδιόρισε τις τρεις λειτουργίες του νομίσματος, οι οποίες ισχύουν έως σήμερα: μέσο συναλλαγών, μονάδα μέτρησης και αποθεματική αξία. Αν είναι τόσο σημαντικό να προστατεύσουμε την αξία του νομίσματος, είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσουμε και την ιδιότητά του ως μέσου συναλλαγών. Αρα να διασφαλίσουμε την οικονομική τάξη και να εγγυηθούμε στους πολίτες ότι η εργασία τους θα μετατραπεί σε αγοραστική δύναμη», έγραφε συγκεκριμένα ο Μπενουά Κερέ.
Πρόκειται βεβαίως για απόψεις που δεν προοιωνίζονται μια καριέρα γερακιού για το νέο γάλλο ευρωτραπεζίτη. Και για τον Μπενουά Κερέ όμως, όπως άλλωστε και για τον Γιοργκ Ασμουσεν και για όλους όσοι ασκούν δημόσια εξουσία, ισχύει η ρήση του Πιττακού του Μυτιληναίου «αρχή άνδρα δείκνυσι».