Στην Ιταλία δεν παίζουν μόνο στημένα παιχνίδια, αλλά και τα πολεμάνε. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ακόμη ένα εγκληματικό συνδικάτο το οποίο έστηνε ποδοσφαιρικά ματς στις μικρές κατηγορίες, ποντάροντας μεγάλα ποσά σε στοιχηματικές εταιρείες της Σιγκαπούρης. Τα ύποπτα παιχνίδια που ερευνά η ιταλική δικαιοσύνη ξεπερνούν τα 20 και σε αυτά φέρονται να εμπλέκονται οι ομάδες Τσιταντέλα, Μπάρι, Γκροσέτο, Μπρέσια, Εμπολι, Ρετζίνα.
Μέχρι στιγμής 17 άτομα έχουν συλληφθεί μεταξύ των οποίων και ο πρώην διεθνής με την Ιταλία και αρχηγός της Αταλάντα Κριστιάνο Ντόνι. Ο τελευταίος μόλις τον περασμένο Αύγουστο τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 3,5 χρόνων για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια, ενώ η Αταλάντα ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα με μείον 6 βαθμούς.

Η υπόθεση που πήρε την κωδική ονομασία «τελευταίο ποντάρισμα» ήρθε στην επιφάνεια χάρη στο θάρρος και την εντιμότητα του ποδοσφαιριστή της Γκούμπιο Σιμόνε Φαρίνα. Ο 29χρονος αμυντικός ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στους πιτσιρικάδες της Ρόμα, αλλά χωρίς μεγάλες προοπτικές. Αφού περιπλανήθηκε στις μικρές κατηγορίες, κατέληξε στην Γκούμπιο. Το «ταλέντο» του έμελε να λάμψει στις 30 του περασμένου Νοεμβρίου που η ομάδα του αντιμετώπισε την Τσεζένα για το Κύπελλο Ιταλίας. Πριν από τον αγώνα τον πλησίασε ο αμυντικός της Ραβένα Αλεσάντρο Τσαμπερίνι με τον οποίο γνωρίζονταν από την εποχή που ήταν συμπαίκτες στην ομάδα νέων της Ρόμα και του πρότεινε 200.000 ευρώ προκειμένου να συνεννοηθεί με τους συμπαίκτες του και να δεχθούν τουλάχιστον 3 γκολ στο παιχνίδι με την Τσεζένα. Ο Φαρίνα όχι μόνο αρνήθηκε αλλά ενημέρωσε και την αστυνομία.

Η Γκούμπιο ηττήθηκε όντως 3-0 από την Τσεζένα. Οι ενδιαφερόμενοι προφανώς δεν πτοήθηκαν από την άρνηση του Φαρίνα και πλησίασαν άλλους παίκτες. Οπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, 2,5 μήνες πριν από την τέλεση του αγώνα, κάποιοι είχαν ποντάρει σε εταιρεία της Σιγκαπούρης ότι θα σημειωθούν τουλάχιστον 3 γκολ!

Η καταγγελία του Φαρίνα δεν θάφτηκε από την ιταλική αστυνομία. Με τη βοήθεια της αστυνομίας της Κροατίας που παρακολουθούσε διάφορα τηλέφωνα υπόπτων, σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων, κατάφερε να συλλέξει στοιχεία για τη συμμετοχή τουλάχιστον 5 ομάδων στο στήσιμο αγώνων και να προχωρήσει σε συλλήψεις 17 ατόμων. «Οι κύριοι αυτοί είχαν νοικιάσει δωμάτιο στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι ποδοσφαιριστές και από εκεί on-line οργάνωναν παράνομο στοίχημα με ιταλικούς αγώνες και όχι μόνο» δήλωσε ο εισαγγελέας της Κρεμόνα κ. Ρομπέρτο ντι Μαρτίνο.
Η ιστορία του Σιμόνε Φαρίνα αυτόματα διαδόθηκε σε όλη την Ιταλία. Ο Τύπος χαρακτήρισε ηρωική την πρωτοβουλία του να απευθυνθεί στην αστυνομία. «Δεν έκανα τίποτα το ιδιαίτερο και δεν αισθάνομαι ήρωας, απλώς έκανα αυτό που μου επέβαλε η συνείδησή μου» δήλωσε ο ίδιος.

Η κίνηση του Σιμόνε δεν άφησε αδιάφορο τον ιταλό ομοσπονδιακό προπονητή κ. Τσέζαρε Πραντέλι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τιμής ένεκεν θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή της Σκουάντρα Ατζούρα για το φιλικό παιχνίδι της 29ης Φεβρουαρίου με τις ΗΠΑ. «Με την πρόσκληση του Σιμόνε στην Εθνική, θέλω να τιμήσω την τιμιότητά του. Θέλω να γνωρίσουν όλοι τι έκανε και να εκτιμήσουν το παράδειγμά του» δήλωσε ο κ. Πραντέλι.

Την απόφαση του ιταλού προπονητή στήριξαν οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ιταλίας. «Ο Πραντέλι έπραξε σωστά όπως ο Φαρίνα. Η συμπεριφορά του τελευταίου πρέπει να αποτελεί κανόνα για όλους τους παίκτες, αλλά δυστυχώς είναι η εξαίρεση» δήλωσε ο τερματοφύλακας της Γιουβέντους Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Ο πρόεδρος της Γκούμπιο κ. Μάρκο Φιορίτι με τη σειρά του επαίνεσε την ενέργεια του ποδοσφαιριστή της ομάδας του. «Επραξε ό,τι όφειλε να πράξει κάθε άνθρωπος με συνείδηση. Πλέον τον Σιμόνε θα τον σέβονται για το θάρρος και την εντιμότητά του. Δυστυχώς στην εποχή μας ήρωες σαν και αυτόν υπάρχουν ελάχιστοι» τόνισε ο κ. Φιορίτι.

Ο Σιμόνε Φαρίνα γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1982 στη Ρώμη. Αγωνίστηκε σε Ρόμα (2001-2002), Κατάνια (δανεικός 2001-2002), Τσιταντέλα (2002-2004), Γκουάλντο (2004-2006), Τσελάνο (2006-2007), Γκούμπιο (2007 – σήμερα).