• Αναζήτηση
 • Σινο-ιαπωνική συμμαχία για αποδέσμευση από το δολάριο

  Την περαιτέρω ενίσχυση των ασιατικών νομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου προωθεί η Ιαπωνία συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες για την ανταλλαγή συναλλάγματος και την «παράκαμψη» του αμερικανικού νομίσματος στις εμπορικές συναλλαγές με τους «αναδυόμενους» γείτονές της.

  Την περαιτέρω ενίσχυση των ασιατικών νομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου προωθεί η Ιαπωνία συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες για την ανταλλαγή συναλλάγματος και την «παράκαμψη» του αμερικανικού νομίσματος στις εμπορικές συναλλαγές με τους «αναδυόμενους» γείτονές της.
  Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Κίνα και στην Ινδία προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια στήριξης της ασιατικής οικονομίας.

  Οι συμφωνίες που συνήψε με στο Πεκίνο και στο Νέο Δελχί κρίνονται επί του παρόντος συμβολικές καθώς λείπουν οι τεχνικές λεπτομέρειες όμως ακόμα και ως τέτοιες σηματοδοτούν μια ιστορική καμπή. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας αλλά και ο σημαντικότερος επενδυτής αμερικανικών ομολόγων αισθάνεται πλέον να πατά γερά στα πόδια της.

  Τόσο που σκοπεύει να χρησιμοποιεί στο εξής το δικό της νόμισμα και όχι το δολάριο στις εμπορικές της συναλλαγές με την Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή το Τόκιο προσπαθεί να προστατευθεί από τις «αναταραχές» της παγκόσμιας οικονομίας και αναδεικνύει de facto το Πεκίνο σε στρατηγικό οικονομικό της εταίρο στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται άλλωστε και η συμφωνία του ιάπωνα ηγέτη με τον ινδό πρωθυπουργό που στηρίζει το νόμισμα της Ινδίας το οποίο καταγράφει σημαντική υποχώρηση έναντι του δολαρίου τους τελευταίους μήνες.

  Η συναλλαγματική συμφωνία Ιαπωνίας – Κίνας ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα μετά τις διαδοχικές επαφές του ιάπωνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο και τον πρόεδρο της χώρας Χου Ζιντάο στο Πεκίνο. Σύμφωνα με αυτή θα επιτρέπεται στο εξής η άμεση μετατροπή των νομισμάτων των δυο χωρών χωρίς να παρεμβάλλεται το δολάριο στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές. Ετσι θα μειωθεί σημαντικά το κόστος αυτών των συναλλαγών που πραγματοποιούνται σήμερα κατά 60% με βάση το αμερικανικό νόμισμα.
  Σημειωτέον ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να ανέρχεται στα 340 δισ. δολάρια για το 2010.
  Μία άλλη συμφωνία προβλέπει την έκδοση ιαπωνικών ομολόγων σε γουάν τα οποία ασφαλώς θα προορίζονται για τους κινέζους θεσμικούς και μη επενδυτές.
  Χθες, Τρίτη, ο Γιοσιχίκο Νόντα βρέθηκε στο Νέο Δελχί προκειμένου να συνεχίσει την «επιχείρηση ενίσχυσης των ασιατικών οικονομιών». Το Τόκιο ενισχύει πρακτικά το ινδικό νόμισμα το οποίο έχει υποτιμηθεί κατά 15% σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του 2011.

  Η διμερής συμφωνία προβλέπει ένα μηχανισμό ανταλλαγής συναλλάγματος αξίας 10 δισ. δολαρίων που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που παραστεί αντίστοιχη ανάγκη. Το «swap» συναλλάγματος είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα ενισχύσει την ινδική ρουπία αλλά θα αποτελέσει ανάχωμα για την ανατίμηση του ιαπωνικού γεν. Στηρίζοντας τους ασιάτες γείτονές της η Ιαπωνία δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για την ανάδυση της δικής της οικονομίας.

  Ανάλογη συμφωνία έχει υπογραφεί μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας η οποία προβλέπει την ανταλλαγή συναλλάγματος ύψους 70 δισ. ευρώ.

  «Στηρίζοντας την Ινδία αλλά και την Νότια Κορέα, δύο πολύ σημαντικούς της εταίρους το Τόκιο σταθεροποιεί την ιαπωνική οικονομία» σημειώνει ο ιάπωνας αναλυτής Τσουγιόσι Ουενέο στο πρακτορείο Associated Press.
  Τις συμφωνίες έσπευσε να επικροτήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.. Ο γερμανός αξιωματούχος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να υποστηρίξει την νομισματική ένωση του ευρώ δηλώνοντας ότι «είναι καλό το γεγονός ότι έχουμε μία ενωμένη Ευρώπη» στις παρούσες συνθήκες.
  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk