• Αναζήτηση

Οι Αμερικανοί είχαν προειδοποιήσει για τα εμφυτεύματα στήθους της PIP

Από το 2000 είχαν εκφράσει ανησυχίες οι αμερικανικές αρχές υγείας για την γαλλική κατασκευάστρια εταιρία εμφυτευμάτων στήθους Poly Implant Prothese (PIP), που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο.

Από το 2000 είχαν εκφράσει ανησυχίες οι αμερικανικές αρχές υγείας για τη γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία εμφυτευμάτων στήθους Poly Implant Prothese (PIP), η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο.

Η Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε στείλει εμπειρογνώμονα για να επιθεωρήσει ένα εργοστάσιο της PIP στην περιοχή Σεν Σιρ Μερ στη νοτιοανατολική Γαλλία, τον Μάιο του 2000.

Λίγο αργότερα, η FDA απέστειλε στον ιδρυτή της εταιρείας Ζαν-Κλοντ Μας προειδοποιητική επιστολή στην οποία ανέφερε ότι τα εμφυτεύματα ήταν «νοθευμένα», επικαλούμενη τουλάχιστον 11 παραβιάσεις των κανόνων κατασκευής.

Τα προβλήματα αφορούσαν τα αλατούχα εμφυτεύματα της PIP – έναν διαφορετικό τύπο από τα εμφυτεύματα σιλικόνης τα οποία οι γαλλικές αρχές απέσυραν από την αγορά το 2010 επειδή περιείχαν βιομηχανική σιλικόνη αντί για ιατρική, με αποτέλεσμα η γαλλική εταιρεία να χρεοκοπήσει.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε την περασμένη εβδομάδα οι γυναίκες στη Γαλλία που έχουν εμφυτεύματα σιλικόνης της συγκεκριμένης εταιρείας να τα αφαιρέσουν, καθώς αποδείχτηκε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστούν ρήξη.

Σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία και τη Βραζιλία, οι αρχές απηύθυναν έκκληση στις γυναίκες που έχουν αυτά τα εμφυτεύματα να επισκεφθούν τον γιατρό τους για έλεγχο.

Το ερώτημα είναι γιατί η προειδοποίηση της FDA δεν οδήγησε σε αυστηρότερο έλεγχο στις δραστηριότητες της PIP από τις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας και άλλων χωρών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πηγές, δικαστήριο της Μασσαλίας θα απαγγείλει σύντομα κατηγορίες για απάτη εις βάρος τεσσάρων με έξι πρώην υπαλλήλων της PIP.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για ακούσια ανθρωποκτονία από τις γαλλικές αρχές μετά τον θάνατο από καρκίνο, τον περασμένο χρόνο, μιας γυναίκας, η οποία είχε εμφυτεύματα στήθους της εν λόγω εταιρείας.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο από το προϊόν.

Ο δικηγόρος του Μας, Ιβ Χαντάντ, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι ο 72χρονος πελάτης του έχει προβλήματα υγείας αλλά είναι έτοιμος να παρουσιαστεί στο δικαστήριο αν κληθεί, ενώ διέψευσε ότι ο Μας κρύβεται και επανέλαβε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή Βαρ της νότιας Γαλλίας.

Η προειδοποίηση της FDA για τα αλατούχα εμφυτεύματα της PIP πριν από μία δεκαετία θέτει ζήτημα ασφαλείας για περισσότερες από 300.000 γυναίκες παγκοσμίως που έχουν εμφυτεύματα σιλικόνης της PIP.

Η επιστολή της FDA μνημονεύθηκε σε αγωγή που κατατέθηκε στο Αμερικανικό Περιφερειακό Δικαστήριο για την Νότια Περιφέρεια του Τέξας στην υπόθεση Αμερικανίδων που είχαν τοποθετήσει αλατούχα εμφυτεύματα στήθους στα τέλη του 1990 και μιας γυναίκας που είχε πράξει το ίδιο το 2001.

Οι ενάγουσες κατήγγειλαν ότι τα εμφυτεύματα υπέστησαν ρήξη ύστερα από μερικά χρόνια.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk