Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότεινε να επανέλθουν οι άμεσες εκλογές για τους τοπικούς κυβερνήτες, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις «φωνές» των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους το τελευταίο διάστημα μιλώντας για «εκλογική απάτη» στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Η άμεση εκλογή κυβερνητών είχε εγκαταλειφθεί από τον προκάτοχό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2004. Από τότε τους τοπικούς κυβερνήτες επιλέγει το Κρεμλίνο.

«Πρέπει να δώσουμε σε όλους τους ενεργούς πολίτες τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στην πολιτική ζωή της χώρας» είπε ο Ντ. Μεντβέντεφ, στην «ομιλία προς το έθνος» ενώπιον Ρώσων βουλευτών, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία της καταχώρησης των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να γίνει πιο απλή.

«Οι προεδρικές εκλογές θα πρέπει να είναι ειλικρινείς, διαφανείς, να απαντούν στις απαιτήσεις της νομιμότητας και της δικαιοσύνης» είπε.

Προειδοποίησε, βέβαια, ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε «προβοκάτορες και εξτρεμιστές» να δημιουργήσουν ρήγματα στην κοινωνία.

«Οι προσπάθειες χειραγώγησης των Ρώσων πολιτών, οι προσπάθειες να τους μπερδέψουν, να δημιουργήσουν διαχωρισμούς στην κοινωνία είναι απαράδεκτες» πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι οι ρώσοι αξιωματούχοι θα πρέπει να δηλώσουν τα σημαντικότερα έξοδά τους, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα κατά της διαφθοράς.

«Πιστεύω ότι θα είναι σωστό να επιβληθεί έλεγχος στα έξοδα των κρατικών αξιωματούχων, όταν οι δαπάνες τους δεν αντιστοιχούν στο εισόδημά τους» είπε.

Κάλεσε, επίσης, να υπάρξει η δημιουργία ενός «δημόσιου» τηλεοπτικού δικτύου, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από το κράτος.

Είναι αμφίβολο κατά πόσον οι προτάσεις του Ντ. Μεντβέντεφ θα προλάβουν να υλοποιηθούν και εάν ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου θα τις υιοθετήσει, εάν τελικά εκλεγεί.

Το Σάββατο οι Ρώσοι ετοιμάζονται να κατέβουν και πάλι στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι ξανά για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, όπου η Ενωμένη Ρωσία κέρδισε μεν, με πολλούς να κάνουν όμως λόγο για νοθεία.