Η πρώτη «συντεταγμένη» συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – και όχι μόνο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ – με την Ενωτική Κίνηση, το σχήμα που συγκρότησαν Πασοκογενείς, όπως οι κ.κ. Π. Κουρουμπλής, Ν. Κοτζιάς, Αλ. Μητρόπουλος, Αντ. Κοτσακάς, Δ. Τσουκαλάς για να αποτελέσει δίαυλο συνεργασίας των αντιμνημονιακών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ενωτικής Κίνησης, στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών με στόχο «την ενωτική δράση της Αριστεράς ενόψει των εκλογών και την επεξεργασία προοδευτικού προγράμματος εξόδου της χώρας μας από την κρίση».

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ κ. Αλ. Τσίπρα, μετείχαν επίσης οι κ.κ. Μ. Γλέζος, Δ. Βίτσας (γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ), Αντ. Νταβανέλος (ΔΕΑ) και Πάνος Λάμπρου (ΑΚΟΑ). Την Ενωτική Κίνηση εκπροσώπησαν ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Κουρουμπλής, ο πρώην συνδικαλιστής και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κ. Δ. Τσουκαλάς (εκλέχθηκε στην περιφέρεια Αττικής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε επικεφαλής τον κ. Αλ. Μητρόπουλο ) , ο κ. Αντ. Κοτσακάς.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, όπως έλεγαν στελέχη και από τις δύο πλευρές, αλλά έχει ακόμα δρόμο να διανύσει η σχέση τους, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει τόσο εντός του ΣΥΝ, το Αριστερό Ρεύμα, όσο και στελέχη από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, για τον γάμο με Πασοκογενείς οι οποίοι δεν έχουν «δοκιμασθεί στο κίνημα και η συνεργασία μαζί τους στην πράξη».

Πάντως, η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ υπό τον κ. Τσίπρα , με το «πράσινο φως» που του έδωσε η πλειοψηφία της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, όπως εκφράστηκε με την πρόσφατη απόφαση του κορυφαίου οργάνου, προχωρά σταθερά στο «άνοιγμα» προς τον χώρο των Πασοκογενών.

Όπως επεσήμαιναν από τον χώρο της Ενωτικής Κίνησης, κατά τη συνάντηση της Τρίτης με τον ΣΥΡΙΖΑ, «διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε θέματα που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις και η συζήτηση θα συνεχισθεί. Η Ενωτική Κίνηση πρότεινε να υπάρξει, με πρωτοβουλία της, κοινή συνάντηση όλων των σχηματισμών με τους οποίους αναπτύσσει επαφές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα η Ενωτική Κίνηση είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πράσινων, ενώ συνομιλεί και με το Άρμα Πολιτών του κ. Γ. Δημαρά.

Ωστόσο, με βάση τις απόψεις που έχουν αναπτυχθεί στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προϋπάρξει «πραγματική πολιτική συνεργασία στην πράξη που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη» και στη συνέχεια να ανοίξει συζήτηση για ψηφοδέλτιο. Επίσης, τίθεται ως αδιαπραγμάτευτος ο τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο (σύμφωνα με πληροφορίες η άλλη πλευρά ζητά να υπάρξει τίτλος ΣΥΡΙΖΑ – συνεργαζόμενοι, δημοκράτες σοσιαλιστές).
Οι διαφοροποιήσεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τέτοιου είδους συνεργασίες και για το περιεχόμενό τους δεν φαίνεται να εκλείπουν. Ηδη, άλλωστε, σε κείμενό τους 32 στελέχη του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ – κυρίως συνδικαλιστές, από τη Θεσσαλονίκη –, αρχές Δεκεμβρίου, απέρριψαν και τη συνεργασία και με τους Πασοκογενείς της Κοινωνικής Αριστεράς (Γ. Ραφτόπουλος κ.ά.) και τις συζητήσεις με προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Ν. Κοτζιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον «φωτογράφισαν» στην αναφορά τους κατά πασοκογενών στους οποίους «περιλαμβάνονται διανοούμενοι που διατέλεσαν προσωπικοί σύμβουλοι – θαυμαστές του Γεωργίου Α. Παπανδρέου και «μόνιμα» στελέχη της κομματικής γραφειοκρατίας του».

Η Ενωτική Κίνηση, αργά το βράδυ της Τρίτης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με τίτλο «Συναντήσεις Ενωτικής Κίνησης με πολιτικούς φορείς»:
«Η Ενωτική Κίνηση είχε απευθυνθεί με πρόσκλησή της προς όλους τους πολιτικούς φορείς και τις συλλογικότητες που αντιτίθενται στις πολιτικές επιλογές των Κυβερνήσεων του Μνημονίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της οικονομικής ελίτ.

Σε συνέχεια της πρόσκλησής μας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις κατά σειρά με τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους και το ΣΥΡΙΖΑ. Θα ακολουθήσουν δε συναντήσεις και με τους άλλους φορείς στους οποίους έχουμε απευθύνει τη σχετική πρόσκληση.

Στις συναντήσεις αυτές υπήρξε ουσιαστική συζήτηση πάνω στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον λαό και τη χώρα.

Είναι προφανές ότι κάθε πλευρά έθεσε τις δικές της προτεραιότητες, αλλά πάντα σε πνεύμα και κλίμα κατανόησης και αλληλοσεβασμού.

Οι μέχρι σήμερα επαφές, μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να διαμορφώσουμε μια ρεαλιστική και σύμφωνη με τις ανάγκες του ελληνικού λαού εναλλακτική, κυβερνητική πρόταση.
Από τη Συντονιστική Επιτροπή της Ενωτικής Κίνησης» .