Την πρώτη του «ηγετική» εμφάνιση έκανε ο γιος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο διάδοχος στην ηγεσία της Βορείου Κορέας, ο οποίος μαζί με στελέχη της κυβέρνησης, του στρατού και του κόμματος προσκύνησε τη σορό του πατέρα του.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ απεβίωσε το Σάββατο έπειτα από έμφραγμα που υπέστη. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου.

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες της διαδοχής του, επιλέγοντας τον τρίτο γιο του, Κιμ Γιονγκ-Ουν. Την ηγεσία υπό τον Κιμ Γιονγκ-Ουν προωθούν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας να τον ανακηρύσσει τη Δευτέρα «μέγα διάδοχο» καλώντας τους πολίτες να τον στηρίξουν.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί και αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει περίοδος αναταραχής.

Σε «ειρήνη» καλούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Βόρειο Κορέα να επιδιώξει «τον δρόμο της ειρήνης», μετά τον θάνατο του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

«Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας θα επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ειρήνης εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της Βόρειας Κορέας, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τους γείτονές της και σεβόμενη τα δικαιώματα του λαού της» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να βοηθήσουν τον λαό της Βόρειας Κορέας και καλούν τη νέα ηγεσία να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα προς μία νέα εποχή ειρήνης, ευημερίας και διαρκούς σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Βόρειο Κορέα προοπτική συνεργασίας, εάν λάβει μέτρα προς την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναμένουν σύντομα κινήσεις από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία διανύει περίοδο πένθους.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέιμς Κάρνεϊ δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα κρίνει τη νέα ηγεσία της Βόρειας Κορέας, βασισμένη στη διαχείριση των υποθέσεων και κυρίως του θέματος του πυρηνικού της προγράμματος.

Μάλιστα, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Νότιος Κορέα, σύμφωνα με δήλωση του ιάπωνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Οσάμου Φουτζιμούρα, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο βορειοκορεατικό ζήτημα.

Ενώ στη Βόρειο Κορέα οι πολίτες θρηνούν τον θάνατο του ηγέτη τους, η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιοσιχίκο Νόντα, στον οποίο είπε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τους συμμάχους τους και μετά τον θάνατο του Κιμ.

Από την πλευρά του, ο κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, επισκέφθηκε την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Η επίσκεψη είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς, σπανίως ανώτατος αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης πραγματοποιεί ανάλογου τύπου επισκέψεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι η Κίνα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την απομονωμένη Βόρεια Κορέα και υπό την διακυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ-Ουν.