Ένα νέο χάπι υπόσχεται απώλεια των περιττών κιλών χωρίς παρενέργειες. Το φάρμακο με την κωδική ονομασία ΟΑΡ-189 κόβει την πείνα μέσω της περιεκτικότητάς του σε ορμόνες που παράγονται με φυσικό τρόπο στο στομάχι όταν επέρχεται ο κορεσμός.

Μίμηση του «χορτάτου» οργανισμού

Όπως συγκεκριμένα εξηγεί ο «πατέρας» της νέας θεραπείας, καθηγητής Στίβεν Μπλουμ από το Imperial College του Λονδίνου, ειδικός σε παγκόσμιο επίπεδο στο πεδίο της παχυσαρκίας, το φάρμακο δρα μιμούμενο την ορμόνη του γαστρεντερικού συστήματος οξυντομοντουλίνη, η οποία παράγεται όταν ο οργανισμός «αισθάνεται» χορτάτος.

Τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης αυξάνονται και σε παχύσαρκα άτομα που υποβάλλονται σε επεμβάσεις γαστρικού bypass (ή γαστρικής παράκαμψης κατά Roux en-Y). Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επέμβασης που οδηγεί στον περιορισμό πρόσληψης τροφής με μείωση της απορρόφησης των προσλαμβανομένων θερμίδων, το στομάχι διαχωρίζεται στο ανώτερο τμήμα του με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μικρότερο το οποίο γεμίζει με πολύ λιγότερη τροφή. Η συγκεκριμένη επέμβαση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ενάντια στην παχυσαρκία αλλά συνδέεται με κινδύνους. Ετσι ο καθηγητής Μπλουμ αναζήτησε έναν τρόπο για να πετύχει τα ίδια αποτελέσματα χωρίς… νυστέρι.

Αποτελέσματα χωρίς νυστέρι

«Πιστεύω ότι μπορούμε να μιμηθούμε τη σημαντική απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με την επέμβαση γαστρικού bypass, μέσω της χορήγησης από του στόματος θεραπειών που περιέχουν ορμόνες του γαστρεντερικού συστήματος. Εάν κάποιος αφαιρέσει το αίσθημα της πείνας από έναν άνθρωπο, το φαγητό δεν του είναι πλέον ελκυστικό» σημείωσε ο καθηγητής.

Αρχικώς ο δρ Μπλουμ χορήγησε οξυντομοντουλίνη σε ενέσιμη μορφή τρεις φορές ημερησίως σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Όπως προέκυψε, οι εθελοντές έχασαν 2,5 κιλά κατά μέσο όρο μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Στη συνέχεια «έκλεισε» την ορμόνη στο χάπι ΟΑΡ-189 το οποίο μπορεί να λαμβάνεται ημερησίως ή και εβδομαδιαίως. Τα αποτελέσματα ήταν εξίσου καλά. Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει πρώιμες κλινικές δοκιμές της καινούργιας θεραπείας.

Ελάχιστες παρενέργειες

Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι αυτές περιορίζονται σε κάποιες ναυτίες. Ωστόσο απαιτούνται ενδελεχείς και μακρόχρονες δοκιμές προτού το φάρμακο φθάσει στην αγορά και δείξει τους όποιους πιθανούς κινδύνους του. Εκτιμάται ότι εάν όλα πάνε καλά με τις δοκιμές θα κυκλοφορήσει σε πέντε ως επτά χρόνια.

Αρχικώς πιθανότατα η θεραπεία θα είναι αυστηρά συνταγογραφούμενη και θα προορίζεται για διαβητικά άτομα. Ισως όμως αργότερα αρχίσει να πωλείται και στα φαρμακεία.

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα το μόνο συνταγογραφούμενο από του στόματος φάρμακο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι το Xenical το οποίο προλαμβάνει την απορρόφηση των λιπών των τροφών από τον οργανισμό. Ωστόσο το συγκεκριμένο φάρμακο συνδέεται με αρκετές παρενέργειες όπως προβλήματα στο στομάχι, στους νεφρούς και στο πάγκρεας. Εδώ και περίπου δύο χρόνια πάντως κυκλοφορεί και μια μη συνταγογραφούμενη έκδοση της ίδιας ουσίας (ορλιστάτη). Πρόκειται για το φάρμακο Alli το οποίο περιέχει τη μισή ποσότητα ορλιστάτης σε σύγκριση με το Xenical.