Σε ξεχωριστό κωδικό στις φορολογικές δηλώσεις του 2012 θα δηλωθούν όσα εισοδήματα εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, μάλλον μέσα στον Ιανουάριο.

Στόχος είναι να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη καταγραφή των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και να αποφευχθεί η σύγχυση και ο συνωστισμός στις ΔΟΥ που παρατηρήθηκε φέτος από φορολογούμενους στους οποίους επιβλήθηκε αυξημένη εισφορά και ζήτησαν επανεκκαθάριση της δήλωσής τους.

Σημειώνεται ότι είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις όπου έχει γίνει αίτηση επανεκκαθάρισης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να πληρώσουν την αυξημένη εισφορά και να περιμένουν την επιστροφή της διαφοράς.

Τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από την εισφορά είναι:

– Αποζημίωση απόλυσης.

– Μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε όσους είναι ολικώς τυφλοί και όσους παρουσιάζουν αναπηρία που ξεπερνάει το 80%.

– Εφάπαξ παροχή από τα ταμεία πρόνοιας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, εφάπαξ βοήθημα που παρέχεται σε δημόσιους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό λόγω εθελούσιας εξόδου και άλλα εφάπαξ βοηθήματα.