«Water, Babies and Savage Dreams» (Νερό, Μωρά και Άγρια Όνειρα) είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας, ζωγραφικής, mixed media και video των Ιωάννας Νικολαρεΐζη, Σπάρτης Λιναρδάκη και Δέσποινας Βαϊοπούλου.

Οι φωτογραφίες της Ιωάννας Νικολαρεϊζη, τα ζωγραφικά μωρά της Σπάρτης Λιναρδάκη και τα έργα μικτής τεχνικής της Δέσποινας Βαϊοπούλου -υπό τους ήχους του Chevy Nishinome- συνυπάρχουν μοναδικά στην έκθεση που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στον χώρο Potamitis Vekris (Νεοφύτου Βάμβα 9, Κολωνάκι).

«Η πρώτη σκέψη της κοινής έκθεσης τοποθετείται στην καλοκαιρινή Μάνη, μια μέρα κοινών διακοπών όπου και οι τρεις αποφασίσαμε ομόφωνα να χαζέψουμε τη θάλασσα μόνον από μακριά, αξιοποιώντας για ώρες μια λωρίδα ίσκιου αφιερωμένη στο αδιευκρίνιστο όριο ανάμεσα στη χαλάρωση και την ελάχιστη πράξη, ένα hommage στην πολυτέλεια του χρόνου που δεν έχει ανάγκη να παράγει τίποτα περισσότερο από απολαυστική σωματική αδράνεια, ειρμούς, θεωρίες και γέλια άλλοτε για τις σκέψεις κι άλλοτε εξαιτίας τους» εξηγούν οι καλλιτέχνιδες.

Όσο για το αποτέλεσμα, αυτό οφείλεται στις δυνάμεις που απλώθηκαν σε κύκλους, βρήκαν κοινή συχνότητα σε συγκεκριμένο διάστημα και ενώθηκαν όπως τα τρία στοιχεία της έκθεσης: τo νερό, βασικότερο στοιχείο ζωής, η γέννηση, κρισιμότερη στιγμή μιας ζωής και η σύλληψη της ζωής ως πραγματικότητα έξω από τη συμβατική κατάσταση νόησης.

Στις φωτογραφίες της Ιωάννας Νικολαρεΐζη το νερό που απλώνεται στις δύο διαστάσεις για να βγει επίπεδο έξω απ’ την εικόνα χρησιμοποιεί δύο φόρμες που μεταξύ τους αναμιγνύονται. Αυτή των κυμάτων αλλά και την υγρή ξηρά που τα ακουμπά, με την γραμμή του ορίου να μπερδεύει επίτηδες την κρίση του θεατή για το που ακριβώς βρίσκεται τι.

Τα ζωγραφικά μωρά της Σπάρτης Λιναρδάκη περνάνε από τις συμπληγάδες της γέννησης για να βγουν στη ζωή ταλαιπωρημένα, αγριεμένα, καχύποπτα, φορτωμένα απ’ το πρώτο δευτερόλεπτο με γνώση, σκεπτικισμό, ανησυχία και πόνο. Το βλέμμα τους σκοτεινιάζει η μνήμη του κόσμου ήδη γραμμένη στο DNA τους.

Στα έργα μικτής τεχνικής (ζωγραφική – κολάζ – φωτογραφία) της Δέσποινας Βαϊοπούλου οι εικόνες το σκάνε από την ορθολογική σκέψη, η λογική της γνώσης δείχνει να αποτυγχάνει, το μυαλό αναγκάζεται να παραιτηθεί από τη συμβατική νόηση για να μπει σε μια αντίληψη που κυριαρχούν μόνο ιδέες, συναισθήματα και αισθήσεις. Η πραγματικότητα με τη σειρά της κομματιάζεται (η Μαίρη Πόπινς είναι τρομοκράτης ή σταυροφόρος), αλλοιώνονται τα πρόσωπα (o νάνοι είναι παιδιά του Luis Vuitton), οι ρόλοι (του καλού – κακού, αφελή – επικίνδυνου), τα πράγματα, το περιβάλλον και ο χρόνος.

INFO:

Potamitis Vekris: Νεοφύτου Βάμβα 9, Κολωνάκι

Για επισκέψεις τις καθημερινές: τηλ. 210 3380000 (κα Μαρία Σταυριανέα)

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 6.00μ.μ – 9.00μ.μ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 11.00π.μ – 9.00μ.μ