ΟΔιοµήδης Σπινέλλης έγινε το πρόσωπο των ηµερών την εβδοµάδα που µας πέρασε, για δεύτερη φορά µετά την παραίτησή του ακριβώς στη συµπλήρωση διετίας στη θέση του Γενικού Γραµµατέα Πληροφοριακών Συστηµάτων του υπουργείου Οικονοµικών.

Η οµιλία του στο ΕΛΙΑΜΕΠ το απόγευµα της προηγούµενης Τρίτης είχε πολύ περισσότερο περιεχόµενο από το περίφηµο «σύστηµα 4-4-2», σύµφωνα µε το οποίο για κάθε 100 ευρώ φορολογικού προστίµου τα 40 είναι η έκπτωση, τα άλλα 40 πάνε στην τσέπη του ελεγκτή και µόνο τα 20 πάνε στα κρατικά ταµεία. Τα παραδείγµατα χρηµατισµού και διαφθοράς πάντως δεν φάνηκε να αιφνιδιάζουν τους ακροατές του, άλλωστε και ο κ. Νίκος Λέκκας του Σ∆ΟΕ έσπευσε να διορθώσει τη µίζα για µεγάλη επιστροφή φόρου από το 8% ανεβάζοντάς τη στο 10%! Κάποιοι µπορεί να «αιφνιδιάστηκαν» όµως οι απλοί πολίτες και ιδίως οι µικροεπιχειρηµατίες τηλεφωνούσαν µε συντριπτικό ποσοστό θετικής γνώµης για τις δηλώσεις Σπινέλλη σε πρωινές εκποµπές την επόµενη η µέρα του «σκανδάλου». Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι η πραγµατική ουσία δεν ήταν οι αναφορές σε γνωστά προβλήµατα (γραφειοκρατία, περιχαράκωση αρµοδιοτήτων, έλλειψη τεχνικών µέσων και απροθυµία χρήσης νέων τεχνολογιών), αλλά οι προτάσεις για τη δηµιουργία µιας ανεξάρτητης υπηρεσίας δηµοσίων εσόδων µε απευθείας υπαγωγή στον υπουργό Οικονοµικών και επιχειρησιακή ανεξαρτησία, στα πρότυπα της αµερικανικής IRS και της βρετανικής HMRC, αφού όπως είπε « ο υπάρχων µηχανισµός (σ.σ.: δηλαδή οι εφορίες) είναι η πηγή και µέρος του προβλήµατος, άρα δεν µπορεί να είναι µέρος της λύσης ».

Γιατί παραιτήθηκε απότη ΓΓΠΣ δύο χρόνια µετά τον διορισµό του; Πολλά ακούστηκαν και αρκετές εκτιµήσεις έγιναν, η αλήθεια όµως είναι ότι οι «προσωπικοί λόγοι» δεν κρύβουν κάποιο µεγάλο µυστικό, κάποια «κόντρα» ή κάποιο σκάνδαλο, αλλά µία µακρά περίοδο σταδιακά αυξανόµενης απογοήτευσης. Ο κ. Σπινέλλης ξεκίνησε να δουλεύει µε άλλες προοπτικές, την εποχή που γινόταν µεγάλη συζήτηση για την ανοικτή διακυβέρνηση και υπήρχε θετικό κλίµα και διάθεση για αλλαγές και µεταρρυθµίσεις, άλλω στε και ο ίδιος προσελήφθη σε αυτή τη θέση όχι µέσα από τον κοµµατικό µηχανισµό ή µέσω κάποιας γνωριµίας αλλά µέσω αγγελίας που δηµοσιεύτηκε στο opengov.gr. Οπως γίνεται σε παρόµοιες θέσεις στο εξωτερικό, ο κ. Σπινέλλης είδε µία αγγελία, έστειλε το βιογραφικό του, προσελήφθη και ανέλαβε µία θέση ευθύνης µε σηµαντικές προκλήσεις. Στη ΓΓΠΣ βρήκε κάποιους συνεργάτες που είχαν διάθεση για δουλειά και όλοι µαζί άρχισαν να γράφουν κώδικα και να φτιάχνουν συνεχώς καινούργια εργαλεία διαχείρισης του ηλεκτρονικού συστήµατος και της τεράστιας βάσης δεδοµένων. Για πρώτη φορά άρχισαν να γίνονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ενώ υπήρχε ηλεκτρονική παρακολούθηση των εκκρεµοτήτων και στόχων κάθε ∆ΟΥ ξεχωριστά, µε το ενηµερωτικό σηµείωµα να αποστέλλεται αυτόµατα κάθε ηµέρα στην πολιτική ηγεσία. Στη θεωρία, το σύστηµα λειτουργούσε κανονικά, στην πράξη όµως η προσδοκώµενη αύξηση της απόδοσης των ∆ΟΥ δεν πραγµατοποιήθηκε ποτέ.

«Πόθεν έσχες» σε 20.000 υπαλλήλους

* Μετά τις αποκαλύψεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Σπινέλλη παρουσία του διευθυντή Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ κ. Ν. Λέκκα και τις καταγγελίες των προέδρων των εφοριακών και των εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ κκ. Χ. Νικολακόπουλου και Ν. Ρουμελιώτη , η κυβέρνηση με εντολή του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου προχωρεί για πρώτη φορά στον πλήρη και διεξοδικό έλεγχο «πόθεν έσχες» όλων των υπαλλήλων των εφοριών, των τελωνείων, του ΣΔΟΕ, των Ελεγκτικών Κέντρων κτλ.

* Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος, θα διαφυλαχθεί το κύρος του προσωπικού και των στελεχών του υπουργείου που προΐσταται. Επίσης, έδωσε εντολή στον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη να εντάξει στο επιχειρησιακό σχέδιο άμεσων δράσεων της ΓΓΠΣ τις προτάσεις των εργαζομένων του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών για ελέγχους και διασταυρώσεις.

* Στην απόφαση αυτή προχώρησε αιφνιδιαστικά ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τους προέδρους των υπαλλήλων των εφοριακών και του ΚΕΠΥΟ οι οποίοι είχαν δηλώσει μέσα στην εβδομάδα ότι οι εφοριακοί δέχονται διαχρονικά παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

* Για τον λόγο αυτόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε να παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία και να μη γενικεύονται κατηγορίες, αλλά και να εντοπιστούν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές και απαιτεί να γίνει φορολογικός επανέλεγχος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ