Στο δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα απέδωσαν οι κατηγορούμενοι, υπεύθυνοι του γερμανικού περιοδικού «Focus», το πρωτοσέλιδο με την Αφροδίτη της Μήλου, στη δίκη της υπόθεσης που συνεχίστηκε την Πέμπτη.

Οι κατηγορούμενοι – ο εκδότης και πέντε δημοσιογράφοι – υποστηρίζουν ότι δεν ήθελαν να θίξουν την Ελλάδα, τόνισαν ότι εκτιμούν και σέβονται τη χώρα, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να ασκούν κριτική για το σημείο κατάπτωσης στο οποίο έχουν οδηγήσει την Ελλάδα οι πολιτικοί της.

Με κοινή δήλωσή τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, εξύβρισης και προσβολής εθνικού συμβόλου και υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να θίξουν τους Ελληνες.

Και τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και ως εκ τούτου η κατάσταση στην χώρα αυτή επηρεάζει κάθε ευρωπαίο πολίτη.

Αναφέρουν, επίσης, ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας λόγω δικαιολογημένου ενδιαφέροντος.

Ο έβδομος κατηγορούμενος, δημιουργός του εξωφύλλου με την Αφροδίτη της Μήλου, σε δική του δήλωση υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το εξώφυλλο ήταν σατιρικό.

Τις θέσεις των γερμανών κατηγορουμένων όμως δεν φάνηκε να συμμερίζεται η δικηγόρος, Αικατερίνη Πουλάκη, η οποία είναι μία εκ των έξι μηνυτών και έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Η δικηγόρος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τόσο το εξώφυλλο όσο και το δημοσίευμα του περιοδικού «Focus» προσβάλλει του Ελληνες, τους οποίους το περιοδικό χαρακτηρίζει συλλήβδην απατεώνες.

«Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κατηγορεί όλους τους Έλληνες ότι κινούνται με βάση τη διαφθορά και τη σήψη» τόνισε η μάρτυρας.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Δεκεμβρίου.