Η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δημιουργεί ένα πιο υγιές περιβάλλον για τους άνδρες ομοφυλόφιλους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Public Health».

Ο αριθμός των επισκέψεων ομοφυλόφιλων ανδρών σε κλινικές μειώθηκε σημαντικά μετά από τη νομιμοποίηση των γάμων αυτών στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης. Η μείωση ήταν ανεξάρτητη του αν οι άνδρες είχαν σταθερή σχέση.

Η Πολιτεία της Μασαχουσέτης ήταν η πρώτη που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου το 2003, και τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν άλλες έξι αμερικανικές πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες έχουν ήδη αναδείξει τα προβλήματα υγείας από τα οποία είναι πιθανόν να υποφέρουν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, όπως κατάθλιψη και αυτοκτονικός ιδεασμός, συγκριτικά με τους ετερόφυλους άνδρες. Ως κύριος ένοχος θεωρείται ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν.

Η μελέτη

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Mailman» στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια μελέτησαν αρχεία για αιτήματα ιατρικής και ψυχικής βοήθειας από 1.211 ομοφυλόφιλους άνδρες που είχαν προσέλθει σε μια συγκεκριμένη κλινική τους 12 μήνες πριν την αλλαγή του νόμου καθώς και 12 μήνες μετά.

Διαπιστώθηκε πτώση 13% στις επισκέψεις μετά την εφαρμογή του νόμου. Επίσης παρατηρήθηκε πτώση στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, κατάθλιψης καθώς και των διαταραχών «προσαρμογής». Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μειώσεις οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα στρες των συγκεκριμένων ατόμων.

Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες δεν περιλήφθηκαν στην μελέτη καθώς οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν επαρκή νούμερα, ώστε να προκύψει στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα.

Ο δρ Μαρκ Χατζενμπούελερ που ηγήθηκε της μελέτης εξηγεί ότι «η κατάρριψη των εμποδίων μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών. Η ισότητα ως προς τον θεσμό του γάμου μπορεί να αποφέρει ευρύτερα κοινωνικά οφέλη, μειώνοντας τη συχνότητα των καταστάσεων που σχετίζονται με το στρες».