Αυστηρά επέκρινε ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν το πρόσφατο αστραπιαίο τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Τραπεζών ΕΒΑ. Η ΕΒΑ, είπε, άλλαξε αυθαίρετα μεσούσης της διαδικασίας τη μεθοδολογία: «Αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να δημιουργήσεις εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.

Η ΕΒΑ διαπίστωσε στο τεστ ότι η κεφαλαιακή ανάγκη έξι γερμανικών τραπεζών ανέρχεται σε 13,1 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες αυτές θα πρέπει να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους κάλυψη και να επιτύχουν ως τα τέλη Ιουνίου 2012 την αύξηση του ποσοστού ίδιου κεφαλαίου για να φτάσει το 9%, όπως απαιτείται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Deutsche Bank χρειάζεται ακόμη 3,2 δισ. ευρώ.
Στόχος του στρες τεστ οφείλει να είναι η καλύτερη θωράκιση των τραπεζών έναντι των πιθανών συνεπειών της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Ο Ακερμαν επέκρινε το γεγονός ότι οι διαρκώς αυξανόμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις του κλάδου καθορίζουν όλο και περισσότερο το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών.

Επιπλέον, επέκρινε την εμπλοκή ιδιωτών πιστωτών στη σταθεροποίηση της Ελλάδας μέσω απομείωσης του χρέους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αβεβαιότητα στους πιστωτές, τόνισε, γι’ αυτό και οι τεράστιες ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ισπανίας και της Ιταλίας δύσκολα θα μπορέσουν να καλυφθούν.

Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να προκληθεί ακόμη και δανειακό αδιέξοδο. «Η κατάσταση γίνεται πλέον πολύ κρίσιμη», είπε ο ίδιος. Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν περίπου 500 δισ. ευρώ τραπεζικών χρεών και περίπου 700 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων.
«Το ερώτημα φυσικά είναι από πού θα προέλθει η προσφορά χρήματος», δήλωσε ο Άκερμαν. «Απλά δεν πιστεύω ότι οι χρηματαγορές και οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να δανείσουν με τέτοιους όρους, όταν υπάρχει κίνδυνος να γίνουν κάποτε ‘κουρέματα’ του χρέους».
Για πολλές τράπεζες η πρόσβαση στις αγορές αναχρηματοδότησης είναι ήδη αδύνατη. Το κρατικό ομόλογο, τόνισε, δεν αποτελεί πλέον ακίνδυνη επένδυση και αυτή η κατάσταση «θα μας απασχολήσει για πολλά ακόμα χρόνια».