Πιθανότατα την Παρασκευή το απόγευμα και συγκεκριμένα μετά το κλείσιμο των χρηματαγορών στην Ευρώπη αναμένεται να ανακοινώσει ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s την υποβάθμιση της Γαλλίας κατά δύο μονάδες κάτω από το ΑΑΑ, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

Ανάλογες εκτιμήσεις αναλυτών φιλοξενεί από την Πέμπτη και η «Le Monde» σημειώνοντας ότι ο ίδιος οίκος θα υποβαθμίσει ταυτόχρονα και τη Γερμανία (κατά μία μονάδα), η οποία βρίσκεται επίσης στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης.

Οι Γάλλοι έχουν προετοιμαστεί από εβδομάδες για αυτό το ενδεχόμενο και συνεπώς η είδηση δεν θα προκαλέσει πανικό, σημειώνει ο εγχώριος Τύπος.
Για τον λόγο αυτόν ο χρηματιστηριακός δείκτης CAC παρουσιάζει την Παρασκευή σταθεροποιητικές τάσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες υποχώρησε κάτω από τις 3.000 μονάδες, όμως σύντομα ανέκτησε το «χαμένο έδαφος».

Ωστόσο η αναμενόμενη απώλεια του ΑΑΑ από τους οίκους αξιολόγησης έχει μετατραπεί σε αντικείμενο έντονης λεκτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας στη συνέχεια των αντεγκλήσεων μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον είχαν ανταλλάξει οξείς χαρακτηρισμούς το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τις επικρίσεις της Βρετανίας έναντι της ευρωζώνης για τη διαχείριση της κρίσης και το βρετανικό «βέτο» στις γαλλογερμανικές προτάσεις για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Την Παρασκευή ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, έδωσε συνέχεια στα χθεσινά καυστικά σχόλια του γάλλου κεντρικού τραπεζίτη προς τη βρετανική οικονομία.

«Προτιμάμε να είμαστε Γάλλοι παρά Βρετανοί αυτή τη στιγμή σε οικονομικό επίπεδο» δήλωσε ο γάλλος υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 της χώρας του, χαρακτηρίζοντας την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία «πολύ ανησυχητική».

Την Πέμπτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγέ, προχώρησε σε σύγκριση των δύο οικονομιών καταλήγοντας ότι αν θα έπρεπε να υποβαθμιστεί μία χώρα «αυτή θα έπρεπε να είναι η Βρετανία και όχι η Γαλλία».

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από τον Κάμερον όσο και από μεγάλο τμήμα του βρετανικού Τύπου. «Το επίπεδο των επιτοκίων της χώρας μας δείχνει τον βαθμό αξιοπιστίας του δημοσιονομικού προγράμματος που έχουμε καταρτίσει» ανταπάντησε ο βρετανός πρωθυπουργός.