Δικαστήριο του Παρισιού θα ανακοινώσει την Πέμπτη την ετυμηγορία του για την υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, στην οποία εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης μέχρι και 10 έτη, καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.

Η εισαγγελία του Παρισιού έχει ζητήσει την απαλλαγή του Ζακ Σιράκ από τις κατηγορίες, όπως επίσης και άλλων εννέα ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η δίκη του Ζακ Σιράκ διαρκεί από τις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς μεταξύ άλλων κατηγορείται για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος για τη χρηματοδότηση του πολιτικού κόμματός του μέσω πλασματικών θέσεων εργασίας, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού μεταξύ 1977 και 1995.

Είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που παραπέμπεται σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου το δικαστήριο είχε αποφασίσει να συνεχιστεί η δίκη του πρώην προέδρου ερήμην, λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσιάζει. Οι συνήγοροί του είχαν προσκομίσει ιατρική βεβαίωση από νευρολόγο ότι ο Zακ Σιράκ παρουσιάζει κενά μνήμης.

Δικηγόρος του Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας περιμένει «ήρεμος» την ετυμηγορία του δικαστηρίου.