Ριζικά μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών περιέχει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιό του για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Σύμφωνα με αυτήν ανοίγει παράθυρο για την αποφυλάκιση κρατουμένων με ποινή ακόμη και ως 10χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης.

Απολύονται, επίσης μόνο με διάταξη εισαγγελέα ανήλικοι κρατούμενοι, οι οποίοι εκτίουν ποινή περιορισμού κατά τη δημοσίευση του νόμου.

Από τις ευεργετικές διατάξεις εξαιρούνται οι υποθέσεις τρομοκρατίας, φοροδιαφυγής, καταχραστές Δημοσίου και άλλες, που ρυθμίζονται με ειδικούς νόμους.

Ειδικότερα:

– Κρατούμενοι, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του νόμου εκτίουν ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης ως 10 χρόνια απολύονται με διάταξη εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο για ποινές ως τρία χρόνια να έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής,, ως πέντε χρόνια το ένα πέμπτο και ως 10 χρόνια το ένα τρίτο αυτής.

– Ανήλικοι με ποινές μέχρι δέκα χρόνια απολύονται αν έχουν εκτίσει το ένα τρίτο τους, ενώ για ποινές μεγαλύτρες των 3 χρόνων ως πέντε χρόνια πρέπει να έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο αυτών.

– Όσοι απολύονται με τους όρους της τροπολογίας και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια υποπέσουν σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής, που τους χαρίστηκε.

– Παραγράφονται ακόμα οι ποινές μέχρι ενός χρόνου, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον δεν έχουν γίνει αμετάκλητες. Η διάταξη αφορά μικρές πλημμεληματικές ποινές, οι οποίες δεν έχουν εκτιθεί και αποσκοπεί, όπως αναφέρεται στην αιτιολογικά έκθεση στην εκκαθάριση του αρχείου των μεγάλων εισαγγελιών.

12.200 κρατούμενοι στις φυλακές

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική Έκθεση του νομοθετήματος σήμερα στις ελληνικές φυλακές κρατούνται περίπου 12.200 πρόσωπα από τους οποίους οι 7.000 αλλοδαποί.

Από αυτούς οι 4.400 έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή η χωρητικότητα των φυλακών είναι 9.700 θέσεις.

Η φιλοσοφία του νομοθετήματος, σύμφωνα με το υπουργείο είναι η απόλυση κρατουμένων, που δεν είναι επικίνδυνοι για τη κοινωνία και επίσης όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους.

Η τροπολογία προβλέπεται να εφαρμοστεί μία φορά με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, εκτός αν η Βουλή αποφασίσει ότι το μέτρο θα υλοποιείται κάθε φορά που παρατηρείται συμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.