Εναντι μιας «μικρής περιουσίας» πωλούνται τα κοσμήματα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ σε τετραήμερη δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Ηδη τα πρώτα 12 κομμάτια (από τα περίπου 300) έχουν πουληθεί σε τιμές-ρεκόρ, πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις του οίκου. Παράδειγμα το κολιέ La Peregrina που πουλήθηκε έναντι 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων (ο οίκος εκτιμούσε ότι θα πουληθεί για δύο με τρία εκατομμύρια δολάρια).

Το κολιέ περιλαμβάνει ένα από τα πιο σημαντικά μαργαριτάρια: ανακαλύφθηκε στα 1500 στον Κόλπο του Παναμά και υπήρξε δώρο του Φιλίππου Β’ της Ισπανίας στη σύζυγό του Μαίρη Τυδώρ.

Τα περισσότερα από τα κοσμήματα τα είχε χαρίσει στη διάσημη σταρ ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Μπάρτον, για τον γάμο τους, για πρεμιέρες ταινιών, ακόμα και επειδή ήταν… Τρίτη.

Διαμάντια, μαργαριτάρια, σμαράγδια, ρουμπίνια και ζαφείρια «ντύνουν» τα κοσμήματα σε διάφορες μορφές: σε δαχτυλίδια, κολιέ, σκουλαρίκια. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ διέθετε μία από τις πιο πλούσιες συλλογές κοσμημάτων.

Ο οίκος δημοπρασίας εκτιμούσε ότι τα κοσμήματα θα πουληθούν για περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο το ποσό αυτό αναμένεται να είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο.

Εναντι 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε το «Διαμάντι της Ελίζαμπεθ Τέιλορ», 33,19 καρατίων, που χάρισε ο Μπάρτον στην Τέιλορ το 1968, ο οποίος της έκανε πολλά δώρα. Επειδή «η μέρα ήταν όμορφη» ή επειδή «ήταν Τρίτη» και πάντα της υπενθύμιζε ότι την αγαπούσε.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της Κλεοπάτρας στην Ιταλία, ο διάσημος ηθοποιός έκανε συχνές επισκέψεις στον οίκο Bvlgari για να αγοράσει στην αγαπημένη του ένα κολιέ, ένα δαχτυλίδι, ένα βραχιόλι και σκουλαρίκια που σχημάτιζαν ένα σετ.

Φέρεται να είχε, μάλιστα, δηλώσει: «Η μόνη λέξη που ξέρει η Ελίζαμπεθ στα ιταλικά είναι Bvlgari».

Αν και τα περισσότερα κοσμήματα προέρχονται από τον Μπάρτον, υπάρχουν και άλλα που της τα χάρισαν άλλοι σύντροφοί της.

Η ίδια η Τέιλορ είχε εκφράσει την επιθυμία της να δημοπρατηθούν τα κοσμήματά της. «Ποτέ δεν θεώρησα τα κοσμήματά μου ως τρόπαια. Είμαι εδώ για να τα φροντίζω και να τα αγαπώ. Όταν πεθάνω και αυτά δημοπρατηθούν, ελπίζω ότι όποιος τα αγοράσει θα τους δώσει ένα καλό σπιτικό» είχε γράψει η Τέιλορ στα απομνημονεύματά της το 2002.

Εκτός από τα κοσμήματα, δημοπρατούνται και περίπου 400 ρούχα, φορέματα και αξεσουάρ που η ηθοποιός φορούσε σε πρεμιέρες και τελετές βραβείων.

Πριν την δημοπρασία είχε προηγηθεί έκθεση των κοσμημάτων, για την οποία τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.