Η κυρία Ανδριανή Λειβαδά εργαζόταν σε µεγάλη εταιρεία τα τελευταία 10 χρόνια. Το καλοκαίρι του 2010 ενηµερώθηκε ότι καταργείται η θέση της και η ίδια οδηγείται στην ανεργία. Η εταιρεία της ήταν µια από τις όλο και περισσότερες πλέον εταιρείες και στην Ελλάδα που προσφέρουν στους εργαζοµένους τους που οδηγούνται στην απόλυση συµβουλευτικά προγράµµατα Επανατοποθέτησης. «Η προσφορά αντιµετωπίστηκε πολύ θετικά από όλους τους συναδέλφους µου» λέει σή µερα η κυρία Λειβαδά. «Κάποιοι επέλεξαν να µην παρακολουθήσουν το πρόγραµµα για προσωπικούς λόγους, κυρίως άνθρωποι που είχαν κάποια άλλη επαγγελµατική διέξοδο σε οικογενειακή επιχείρηση. Ολοι οι υπόλοιποι όµως, όσοι θέλαµε να παραµείνουµε στην αγορά και να αναζητήσουµε άλλη δουλειά, αισθανθήκαµε πολύ καλά που κάποιοι ασχολήθηκαν µε τον κάθε έναν από εµάς, για να µας βοηθήσουν να παρουσιαστούµε σωστά στον επόµενο εργοδότη µας» συµπληρώνει. Το πρόγραµµα Outplacement της εταιρείας Manpower ήταν διάρκειας 6 µηνών, όµως η κυρία Λειβαδά ήταν από τους τυχερούς, αφού βρήκε πολύ νωρίτερα την επόµενη δουλειά της. « Πήγα στο πρώτο interview µε αυτοπεποίθηση και µε τελείως άλλον αέρα, αφού µε τη σύµβουλό µου είχαµε προετοιµαστεί καλά, είχαµε παίξει παιχνίδι ρόλων, είχαµε κάνει πρόβα σε ερωταπαντήσεις σε πολλά διαφορετικά θέµατα, και αισθανόµουν ότι δεν πηγαίνω στο άγνωστο αλλά ότι ήξερα τι να απαντήσω σε κάθε ερώτηση. Στις 24 Οκτωβρίου έπιασα δουλειά, άρα έµεινα µόλις ενάµιση µήνα εκτός – σίγουρα ήµουν και τυχερή που ταίριαξε η συγκεκριµένη θέση, ειδικά µάλιστα εν µέσω κρίσης». «Περισσότερα από 300 άτοµα, από διαφορετικές εταιρείες έχουν παρακολουθήσει τα προγράµµατα Outplacement της Right Management το 2011. Στο παρελθόν, τα προγράµµατα Outplacement προσφέρονταν κυρίως στα υψηλά στελέχη, όµως πλέον προσφέρονται σε άτοµα όλων των επιπέδων» λέει η δρ Βενετία Κουσία, managing director του Manpower Group που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών Επαγγελµατικής Μετάβασης και Επανατοποθέτησης.

Ο κ. Γιάννης Ποδηµατάς ήταν γενικός διευθυντής στο ελληνικό γραφείο µιας πολυεθνικής στη χώρα µας, σχετικής µε τον χώρο της Υγείας. Τον Σεπτέµβριο του 2010 αναγκάστηκε να ανακοινώσει στους εργαζοµένους του ότι η εταιρεία θα αναστείλει τη λειτουργία της στην Ελλάδα µέχρι το τέλος του 2010 και ότι, παράλληλα µε τις νόµιµες αποζηµιώσεις από τη µητρική εταιρεία στις Βρυξέλλες, εντάσσονται όλοι (και ο ίδιος) σε πρόγραµµα Επαγγελµατικής Μετάβασης και Επανατοποθέτησης.

Η προσφορά έγινε δεκτή µε πολύ θετικό τρόπο από όλους: «Ακόµα κι εγώ ο ίδιος, µε εµπειρία ήδη από εννιά διαφορετικές εταιρείες στην επαγγελµατική µου καριέρα, συµµετείχα στο πρόγραµµα αφού θεώρησα ότι πάντοτε έχεις κάτι να µάθεις, σε κάτι να βοηθηθείς, στη δύσκολη διαδικασία της αναζήτησης εργασίας. Τα προγράµµατα Οutplacement είναι πολύ γνωστά στις µεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, είναι θέµα νοοτροπίας και υπεύθυνης διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού, που σιγά σιγά έρχεται και στη χώρα µας». Ο κ. Ποδηµατάς παρακολούθησε το πρόγραµµα Οutplacement διαρκείας 6 µηνών, και µετά από 9 µήνες αναζήτησης προσελήφθη σε θέση διευθυντή Group Sales και Marketing σε ελληνική εταιρεία ιατρικών προϊόντων. Οµως, η επιτυχία ενός τέτοιου προγράµµατος δεν κρίνεται αποκλειστικά από το ποσοστό εργαζοµένων που βρίσκει δουλειά αµέσως: όπως επισηµαίνει η κυρία Λειβαδά, «όταν χάσεις τη δουλειά σου, ξαφνικά µένεις στο σπίτι, ντύνεσαι µε φόρµες και υπάρχει µεγάλος κίνδυνος να κολλήσεις στην τηλεόραση. Το θέµα είναι να δραστηριοποιηθείς, να µπεις σε µια διαδικασία, να ξέρεις ότι έχεις έναν στόχο».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ