Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στη Συρία, όπου συνεχίζεται από την κυβέρνηση χωρίς ορατά σημάδια υποχώρησης η άγρια καταστολή από τις αντικαθεστωτικής εξέγερσης.

Οπως αναφέρουν ακτιβιστές που αναμεταδίδουν πληροφορίες μέσα από τη Συρία, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής, κυρίως στη Χομς, την εστία των διαδηλώσεων και της καταστολής των τελευταίων εβδομάδων. Τέσσερα παιδιά και έφηβοι συγκαταλέγονται στους νεκρούς.

Κάτοικοι της πόλης μιλούν για εκρήξεις και πυρά πυροβολικού από νωρίς το πρωί. Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που άνοιγαν πυρ αδιακρίτως.

Αλλες πληροφορίες μιλούν για 35 νεκρούς την Παρασκευή, σε κάθε περίπτωση όμως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, πολλοί δε βρέθηκαν νεκροί έχοντας προηγουμένως απαχθεί.

Από τον περασμένο Μάρτιο, εξαιτίας της κρατικής καταστολής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σχετικά ο αριθμός των ανδρών των δυνάμεων ασφάλειας που σκοτώθηκαν από λιποτάκτες και αντάρτες.

Η κυβέρνηση επισήμως επιμένει ότι οι ταραχές οφείλονται σε ένοπλες ομάδες που υποκινούνται από το εξωτερικό, ο δε πρόεδρος Ασαντ δηλώνει αμέτοχος σε όλα όσα συμβαίνουν και απορρίπτει κάθε σκέψη για παραίτηση.

Η Συρία είναι πλέον σχεδόν τελείως απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, η οποία διστάζει να επιβάλει αυστηρά μέτρα και κυρώσεις, πολύ περισσότερο να αποφασίσει στρατιωτική επέμβαση.

Μία από τις πρώην στενότερες συμμάχους της Δαμασκού, η Τουρκία, ζητεί πλέον σε όλους τους τόνους την αποχώρηση του Ασαντ και προειδοποιεί ότι η υπομονή της εξαντλείται. Παράλληλα καλύπτει τους σύρους αντάρτες που εξορμούν από το έδαφός της για να αντιπαρατεθούν με τον στρατό του Άσαντ.

Τα σύνορα θεωρούνται πλέον πολύ επικίνδυνα για τους αμάχους που επιχειρούν να τα διασχίσουν – ήδη βρίσκονται πολλές χιλιάδες σε καταυλισμούς επί τουρκικού εδάφους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι σύροι συνοριοφύλακες πυροβολούν ό,τι κινείται και ειδικότερα όποιον προσπαθεί να εισέλθει από την Τουρκία.