Δεν θα συμμετέχουν τελικά οι αστυνομικοί στις τριμελείς επιτροπές των εφοριών που θα εξετάζουν τα αιτήματα πολιτών για το αν δικαιούνται ή όχι την εξαίρεση από το χαράτσι των ακινήτων αν και η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι θα ήταν ένα από τα τρία μέλη.
Το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτό αίτημα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μην επιβαρυνθεί η αστυνομία με αυτό το έργο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος συμφώνησε με το αίτημα του συναδέλφου του υπουργού κ. Χρ. Παπουτσή να εξαιρεθούν από την εν λόγω επιτροπή ως μέλη οι αστυνομικοί υπάλληλοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος μετά από συνεργασία που είχε με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το τέλος επί των ακινήτων και τις επιτροπές που πρόκειται να συσταθούν στις εφορίες, κατέληξε ότι οι εν λόγω επιτροπές μπορούν να οργανωθούν με τη συμμετοχή μελών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εφοριών, χωρίς τη συμμετοχή των αστυνομικών υπαλλήλων. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση εξαίρεσης των αστυνομικών ώστε «να μην υπάρχει κανένα κατασταλτικό χαρακτηριστικό στις επιτροπές αυτές και να είναι φιλικές προς τους πολίτες».