Για πολλούς η σαµπάνια ακόµη και σε µέρες γιορτής είναι εξτραβαγκάντσα. ∆ικαίως ίσως. Μα όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες: «If you do it wrong, do it right». Κοινώς, αν είναι να αντικατασταθεί η σαµπάνια, ας είναι κάποια φυσαλίδα µε κύρος που θα πάρει τη θέση της, κάτι που θα κόψει σε προϋπολογισµό, αλλά δεν θα τσιγγουνεύεται σε όσα προσφέρει. Ιδού, το άλλο µονοπάτι που ξέρουν τα καλά παλικάρια: Crémant, λέξη γαλλική και τεχνική εξέχουσα, ίδια µε εκείνη του Καµπανίτη.

Tο Crémant είναι αφρώδης οίνος που παρασκευάζεται µε την τεχνική της 2ης ζύµωσης, όπως και η βασίλισσα των αφρωδών, σαµπάνια. Για όσους λατρεύουν τον σκαµπρόζικο αφρισµό, αλλά φείδονται χρηµάτων, ένα Crémant είναι η τέλεια λύση.

Στη Γαλλία ξακουστά είναι τα Crémant de Loire, Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne και Crémant de Bordeaux, που είναι και η νέα µόδα, καθώς και τα λιγότερο γνωστά Crémant de Die, Crémant de Limoux και Crémant de Jura. Eκτός συνόρων ξακουστό είναι και το Crémant de Luxembourg. Ενώ η παραγωγή των πιο πολλών είναι υπεραιωνόβια, ο όρος «Crémant» ήρθε να καταργήσει ύστερα από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον όρο «méthode champenoise». Τα Crémant de Loire έχουν τη δυνατότητα να οινοποιήσουν τις πολλές ποικιλίες που φύονται στις περιοχές Anjou, Saumur και Touraine, εξαιρουµένου του Sauvignon Blanc. Η κυρίαρχη ποικιλία είναι το Chenin Blanc, ενώ το Grolleau σαν ποικιλία δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% στο blend. Στα ανατολικά του Λίγηρα πολλά Crémant επιλέγουν κυρίως Pinot και Chardonnay. Tα Crémant d’Alsace οινοποιούν σταφύλια από τις ποικιλίες Pinot Blanc, Noir και Gris, σε blend µε Riesling και αλσατικό Chardonnay. Αυτά τα Crémant έχουν καταπληκτικό αφρισµό και «κοφτερή» οξύτητα. Στα Crémant de Bourgogne χρησιµοποιούνται όλες σχεδόν οι ποικιλίες της Bουργουνδίας, µε έµφαση όµως η κόκκινη ποικιλία Gamay να µην ξεπερνά το 1/5 του blend. Τα Crémant της Βουργουνδίας έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιµής. Τα µπορντολέζικα Crémant είναι η νέα µόδα. Οινοποιούν Sémillon, Sauvignon, Muscadelle για τα λευκά και για τα ροζέ σε χαρµάνι και µε τις ερυθρές ποικιλίες του Μπορντό. Τα Crémant δεν πρέπει να υπολογίζονται σαν υποκατάστατο της σαµπάνιας, αλλά σαν ένα εξαιρετικό αφρώδες κρασί µε έντονο το στοιχείο του terroir ανά περιοχή και ένα θαυµάσιο οργανοληπτικό χαρακτήρα από φινετσάτη οξύτητα, νότες ζυµών και έναν µοναδικό ανθικό απόηχο.

 


Η
ΝΕΑ ΤΑΣΗ

ΚΟΚΤΕΪΛ ΜΕ CRÉMANT

Από τον mixologist Γιάννη Πετρή

 Grape story cocktail

40 ml Crémant λευκό της επιλογής σας 10 ml λικέρ Maraschino (Gabriel Boudier) 1 σταγόνα Plum Bitter (Fee Βrothers)

Mέθοδος: Σερβίρουµε σε ποτήρι σαµπάνιας και γαρνίρουµε µε 
φρέσκα βατόµουρα.