Η λήψη διφωσφονικών φαρμάκων μπορεί να παρατείνει τη ζωή των εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται στις αρθροπλαστικές. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν βρετανοί ερευνητές όπως αναφέρουν στον δικτυακό τόπο του επιστημονικού εντύπου «British Medical Journal».

Οι ειδικοί ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους ασθενών που περιέχονταν σε μια μεγάλη βάση δεδομένων γενικών ιατρών της Βρετανίας. Συγκεκριμένα αναζήτησαν στη βάση τις περιπτώσεις ασθενών που λάμβαναν διφωσφονικά φάρμακα ενάντια στην οστεοπόρωση και είχαν υποβληθεί σε αρθροπλαστική είτε στο γόνατο είτε στο ισχίο.

Εκατομμύρια αρθροπλαστικές

Σήμερα διενεργούνται εκατομμύρια αρθροπλαστικές γονάτου ή ισχίου σε παγκόσμιο επίπεδο σε ασθενείς των οποίων οι αρθρώσεις εμφανίζουν σημαντικές φθορές. Οι ειδικοί τοποθετούν ειδικά εμφυτεύματα στο σημείο στης βλάβης τα οποία υπό κανονικές συνθήκες «ζουν» για δεκαετίες. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες τα εμφυτεύματα καθίστανται άχρηστα μέσα σε λίγα χρόνια. Ενας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι ότι εμφανίζεται απώλεια της οστικής μάζας γύρω από το εμφύτευμα με αποτέλεσμα η τεχνητή άρθρωση να «χαλαρώνει».

Θεωρητικώς τα διφωσφονικά φάρμακα θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή τη «χαλάρωση», υπέθεσαν οι βρετανοί ειδικοί και βάλθηκαν να ανακαλύψουν εάν αυτή η υπόθεσή τους ευσταθεί.

Συνέκριναν έτσι μέσα από τη βάση δεδομένων των γενικών ιατρών τις περιπτώσεις 1.912 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε αρθροπλαστική και λάμβαναν διφωσφονικά φάρμακα με εκείνες 41.995 ασθενών που είχαν επίσης υποβληθεί στην επέμβαση αλλά δεν λάμβαναν τέτοιου είδους φάρμακα.

Παράταση ζωής των εμφυτευμάτων

Όπως προέκυψε, πέντε χρόνια μετά την επέμβαση, στην ομάδα των ασθενών που δεν λάμβανε τα φάρμακα το ποσοστό εμφάνισης προβλημάτων στα εμφυτεύματα των οστών ήταν 1,96% σε σύγκριση με μόλις 0,93% στην ομάδα που λάμβανε διφωσφονικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Νάιτζελ Αρντεν, ειδικό στις ρευματικές παθήσεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Σάουθαμπτον, η λήψη διφωσφονικών θα μπορούσε να έχει τεράστια επίδραση όχι μόνο στις ζωές των ασθενών αλλά και στα συστήματα υγείας. Όπως σημείωσε ο καθηγητής, η αρχική τοποθέτηση εμφυτεύματος στις αρθρώσεις κοστίζει στο βρετανικό σύστημα υγείας περί τις 7.000 λίρες (γύρω στις 8.200 ευρώ), ωστόσο το κόστος της επαναληπτικής επέμβασης σε περίπτωση φθοράς και αποτυχίας του αρχικού εμφυτεύματος εκτοξεύεται στις 34.000 λίρες (περίπου 40.000 ευρώ).

Απαιτείται μεγαλύτερη μελέτη

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής δεν συνιστά, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τη λήψη διφωσφονικών από όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική. Σχεδιάζει μια νέα μελέτη προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα των διφωσφονικών φαρμάκων καθώς και οι ομάδες ασθενών που έχουν το μεγαλύτερο όφελος από τη λήψη τους.