Ένα περιπετειώδες ταξίδι ανακάλυψης της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μέσα από τα μάτια του Δαρβίνου αποτελεί η νέα τρισδιάστατη ταινία-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δαρβίνος: το μυστήριο της φύσης» που ξεκίνησε να προβάλλεται στη «Θόλο», το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Στην ειδική βραδιά παρουσίασης της ταινίας-ντοκιμαντέρ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΜΕ, Δημήτρης Εφραίμογλου καλωσόρισε ανθρώπους από τον καλλιτεχνικό και τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Στη Βικτοριανή εποχή, κατά την οποία έζησε ο Δαρβίνος, πολλά φυσικά φαινόμενα είχαν ήδη ανακαλυφθεί και περιγραφεί με βάση φυσικούς νόμους. Έλειπε όμως μια πιο πειστική αναπαράσταση του θεμελιώδους μηχανισμού της ζωής.

Με ποια διαδικασία εμφανίζονται νέα είδη για να αντικαταστήσουν αυτά που εκλείπουν; Ήταν πλέον η κατάλληλη στιγμή για μια συνολική ερμηνεία που θα «ξεκλείδωνε» το μυστήριο των μυστηρίων: την ίδια τη ζωή.

Στη διάρκεια της προβολής αποκαλύπτεται το θαύμα της φύσης και αποκαθίστανται, βήμα βήμα, τα κομμάτια του επιστημονικού αυτού αινίγματος. Παράλληλα, νέα ερωτήματα δημιουργούνται που αφήνουν περιθώρια για καινούριες ερμηνείες.

Η νέα παραγωγή, με γραφικά τεχνολογίας του 2010, προβάλλεται σε ένα δίκτυο μουσείων και πλανηταρίων παγκοσμίως.

Εκτός από την Αθήνα και τον «Ελληνικό Κόσμο» το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει το «Artis Planetarium» στο Άμστερνταμ, το «Cosmodrome Genk» στο Βέλγιο, το «Texas A&M University Planetarium» στο Τέξας, το «Hamburg Planetarium» στο Αμβούργο, το «Stardome Observatory» στη Νέα Ζηλανδία, το «Wollongong Science Centre and Planetarium» στην Αυστραλία, το «Neil Armstrong Planetarium» στην Πενσυλβάνια, το «Zenius Animacao Pedagogica» στην Πορτογαλία κ.ά.


Info:

«ΘΟΛΟΣ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ. 212 254 0000

www.hellenic-cosmos.gr

Φωτογραφίες: Studio Panoulis