Ο Αγιαξ κάποτε μάγευε τον κόσμο με την μπάλα που έπαιζε και τα ταλέντα που αναδείκνυε, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας 1970. Τελευταία απασχολεί τον διεθνή Τύπο με τα «καμώματα» των παραγόντων του. Η απόφαση του ολλανδικού συλλόγου να προσλάβει τον Λουίς φαν Γκαλ στη θέση του γενικού διευθυντή, προκάλεσε την οργή του θρυλικού «Ιπτάμενου Ολλανδού» Γιόχαν Κρόιφ, αλλά και ποικίλα σχόλια. Η αντιπάθεια του Γιόχαν για τον Λουίς και αντίστροφα, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1970 πέρασε από διάφορα στάδια και κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η διοίκηση του Αγιαξ συνεδρίασε εν αγνοία του Κρόιφ αποφασίζοντας την πρόσληψη του Φαν Γκαλ.

Ιδού μια βασική 11άδα λόγων (από γεγονότα, περιστατικά και δηλώσεις εκατέρωθεν) όπου εδράζεται η πολύχρονη βεντέτα μεταξύ Κρόιφ και Φαν Γκαλ.
1973
Ο Αγιαξ έχει κυριαρχήσει στο διεθνές ποδόσφαιρο. Κορυφαίο όνομα της ομάδας που αναδείχτηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές πρωταθλήτρια Ευρώπης, είναι ο Γιόχαν Κρόιφ. Την ίδια περίοδο στην ομάδα των αναπληρωματικών του Αγιαξ αγωνιζόταν ο Φαν Γκαλ, ο οποίος επί των ημερών του Κρόιφ δεν πήρε ούτε μία ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του στην πρώτη ομάδα. «Τότε δεν δίναμε μεγάλη σημασία στους αναπληρωματικούς. Υπήρχε όμως ένας νεαρός επιθετικός ο Λουίς φαν Γκαλ ο οποίος έλεγε παντού ότι είναι καλύτερος του Κρόιφ. Δεν αμφιβάλω ότι το ίδιο πιστεύει και σήμερα» δήλωσε πρόσφατα ο βετεράνος παίκτης του Αγιαξ Γκάρι Μιούρεν. Ο Φαν Γκαλ για να παίξει μπάλα μεταγράφηκε στη βελγική Αντερλεχτ και έκανε καριέρα ως κεντρικός αμυντικός.

1988
Ο Φαν Γκαλ αναλαμβάνει προπονητής στην ομάδα νέων του Αγιαξ. Την ίδια περίοδο ο Κρόιφ είναι προπονητής της ανδρικής ομάδας. Στην ομάδα των νέων αγωνίζεται ο γιος του Κρόιφ, Τζόρντι. Ο Φαν Γκαλ δεν του δίνει καμία ευκαιρία.

1989
Ο Φαν Γκαλ αναλαμβάνει χρέη βοηθού του Λίο Μπενάκερ στον Αγιαξ και πηγαίνει για «μετεκπαίδευση» στην Μπαρτσελόνα την οποία προπονεί ο Κρόιφ. «Την Πρωτοχρονιά ο Κρόιφ με κάλεσε σπίτι του. Ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο και με πληροφορούν ότι πέθανε η αδελφή μου. Εφυγα τρέχοντας. Αργότερα μου διηγήθηκαν ότι ο Κρόιφ ενοχλήθηκε επειδή δεν τον ευχαρίστησα που με δέχτηκε στην Μπαρτσελόνα και μου άνοιξε το σπίτι του την Πρωτοχρονιά» έγραψε ο Φαν Γκαλ στα απομνημονεύματά του. «Ο Λουίς μάλλον πάσχει από Αλτσχάιμερ. Κανένας από την οικογένειά μου δεν σκέφτηκε να τον κατηγορήσει» απάντησε ο Κρόιφ.

1993
Το 1992 ο Φαν Γκαλ κατέκτησε με τον Αγιαξ το Κύπελλο UEFA και ο Κρόιφ με την Μπαρτσελόνα το Τσάμπιονς Λιγκ. Την επόμενη χρονιά ο Αγιαξ κληρώθηκε με την Καϊζερσλάουτερν. «Πώς βλέπεις τον αντίπαλο» ρώτησαν τον Φαν Γκαλ. «Περνάμε» απάντησε. «Πέρυσι όμως η Καϊζερσλάουτερν δυσκόλεψε την Μπάρτσα» συνέχισε ο δημοσιογράφος. «Το γνωρίζω. Εμείς όμως δεν είμαστε η Μπαρτσελόνα. Είμαστε ο Αγιαξ» συμπλήρωσε ο Φαν Γκαλ. Ο Κρόιφ δεν το ξέχασε. Οταν ρωτήθηκε ποιες ευρωπαϊκές ομάδες τον εντυπωσίασαν ανέφερε την ιταλική Πάρμα και τη γαλλική Οσέρ. Ηταν οι δύο ευρωπαϊκές ομάδες που νίκησαν την προηγούμενη χρονιά τον Αγιαξ του Φαν Γκαλ.

1997
Ο Φαν Γκαλ αντικαθιστά τον Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα και διώχνει τους δύο αγαπημένους του παίκτες, τον Βραζιλιάνο Ρομάριο και τον Βούλγαρο Στόιτσκοφ. Ο Κρόιφ κατηγορεί τον Φαν Γκαλ ότι σκοτώνει τα ατομικά χαρίσματα των κορυφαίων παικτών. Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα στηρίζουν τον Κρόιφ και αμφισβητούν τις επιλογές του Φαν Γκαλ.

2004
Ο Φαν Γκαλ επιστρέφει στον Αγιαξ από την Μπαρτσελόνα και αναλαμβάνει τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Κάποια μέρα συναντάει τον Κρόιφ στον διάδρομο των γραφείων και του τείνει το χέρι. Ο Κρόιφ περνάει από δίπλα αδιάφορα.

2010
«Δεν πρόκειται να συμφιλιωθώ με τον Κρόιφ» δηλώνει στο κανάλι NTR ο Φαν Γκαλ, ο οποίος έχει πλέον αναλάβει την Μπάγερν Μονάχου. «Κάθε βδομάδα μου πετάει λάσπη και ενώ ο ίδιος δεν ασχολείται με τίποτα. Δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ» υπογραμμίζει. Στην ίδια συνέντευξη δηλώνει ότι δεν θα δουλέψει ποτέ στον Αγιαξ. «Πριν πέντε χρόνια είχα προτάσεις από κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά επέλεξα τον Αγιαξ με το ένα δέκατο των χρημάτων που θα εισέπραττα αλλού, επειδή ήθελα να επαναφέρω την ομάδα στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αντί για ευχαριστώ, οκτώ μήνες μετά με απέλυσαν» ανέφερε. Τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς ο Φαν Γκαλ αρχίζει να παίρνει πίσω τα λόγια του. «Ο Αγιαξ είναι η οικογενειακή μου ομάδα. Είμαι έτοιμος να επιστρέψω σε αυτήν, αλλά με έναν όρο. Οτι θα διώξουν τους ανθρώπους που τη διοικούσαν το 2003» δηλώνει.

16 Νοεμβρίου 2011
Ο Αγιαξ ανακοινώνει ότι γενικός διευθυντής του συλλόγου θα αναλάβει το 2012 ο Φαν Γκαλ. «Προφανώς τρελάθηκαν» σχολιάζει ο Κρόιφ ο οποίος συμμετέχει στη διοίκηση της ομάδας. Ο ολλανδικός Τύπος αποκαλύπτει ότι η πρωτοβουλία για τη συνεργασία με τον Φαν Γκαλ ανήκε στον Εντγκαρ Ντάβιντς και αποτελούσε απάντηση στον Γιόχαν ο οποίος είχε θέσει βέτο στην πρόσληψη του Μάρκο φαν Μπάστεν. Παρεμπιπτόντως ο Κρόιφ κατηγορήθηκε πρόσφατα και για σχόλιο κατά του Ντάβιντς που θεωρήθηκε ρατσιστικό.

18 Νοεμβρίου 2011
Ο Κρόιφ μετά το αρχικό σοκ, εξηγεί δημόσια γιατί διαφωνεί με την πρόσληψη του Φαν Γκαλ. «Εχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για το ποδόσφαιρο. Αυτός ασχολείται με την πρώτη ομάδα, ενώ εγώ προτιμάω να αναδείξω τα ατομικά χαρίσματα των παικτών ξεκινώντας από τα κάτω. Ο Φαν Γκαλ ξέρει ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει τον Αγιαξ τοπ ομάδα. Πρέπει να ασχοληθούμε με τις ακαδημίες, αλλά στον Αγιαξ, ως συνήθως, προτιμούν τα πρόσκαιρα αποτελέσματα. Αν ο Φαν Γκαλ επιστρέψει, οι πιθανότητες να παραμείνω στον Αγιαξ είναι ελάχιστες» απαντάει ο Κρόιφ.

20 Νοεμβρίου 2011
«Ο Φαν Γκαλ θέλει να βελτιώσει την ομάδα και για τον λόγο αυτό είναι έτοιμος να συνεργαστεί ακόμη και με τον Κρόιφ. Πρέπει να συναντηθούν, να γευματίσουν και να ξεχάσουν τα πάντα. Ο Λουίς δεν είναι αντίθετος με αυτό το σενάριο» δηλώνει ο προπονητής Ρουντ Μπρόρινγκ (προσωπικός φίλος του Φαν Γκαλ).

23 Νοεμβρίου 2011
Η εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης «οικογενειακό δείπνο» κατά την οποία ψυχολόγοι βοηθούν ανθρώπους να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, απευθύνει πρόσκληση στον Αγιαξ, θέλοντας να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο ανδρών.
Θα την αποδεχθούν ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Λουίς φαν Γκαλ;