Μια νέα τεχνολογία που θα κάνει τους τηλεθεατές να… παραμιλούν παρουσίασε η Microsoft, λίγο καιρό μετά από τις φήμες που κυκλοφόρησαν γύρω από την πολυαναμενόμενη iTV της Apple.

Η τεχνολογία προφορικού ελέγχου του τηλεοπτικού δέκτη της Microsoft επιτρέπει στον χρήστη να «μιλάει» στην τηλεόρασή του με τη βοήθεια ενός εκλεπτυσμένου αισθητήρα ο οποίος καταγράφει τις σωματικές κινήσεις και τις φωνητικές εντολές του.

Προφορικό παιχνίδι τηλεθέασης

Το τηλεοπτικό σύστημα νέας γενιάς αποτελείται από την κονσόλα της εταιρείας Xbox 360 και τον υπερευαίσθητο αισθητήρα Kinect. Σε αντίθεση με προηγούμενα συστήματα αναγνώρισης φωνητικών εντολών, δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες φωνητικές εντολές, αλλά αφήνεται κυριολεκτικά στην φαντασία του χρήστη.

Το μυστικό πίσω από την αναγνώριση και υλοποίηση των επιθυμιών του τηλεθεατή κρύβεται στο γεγονός ότι ο τρόπος λειτουργίας του μοιάζει αρκετά με μια διαδικτυακή αναζήτηση, «ψαρεύοντας» έτσι ακόμη και ξεχασμένα επεισόδια από εκπομπές περασμένων δεκαετιών.

Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να ανακοινώσει στο σύστημα το όνομα της ταινίας, της τηλεοπτικής εκπομπής, του DVD ή του μουσικού κομματιού που επιθυμεί να απολαύσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού, η νέα υπηρεσία αναμένεται να διατεθεί στο καταναλωτικό κοινό της Βρετανίας υπό μορφή δωρεάν download ήδη από αυτή την εβδομάδα. Σε πρώτη φάση θα προσφέρει πρόσβαση σε εκπομπές των βρετανικών καναλιών Channel 4 και Channel 5, του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Sky, της αλυσίδας ενοικίασης DVD και βιντεοπαιχνιδιών LOVEFiLM, των ιστοσελίδων ψυχαγωγίας MSN Video, YouTube, ενώ μέσα στο 2012 στην ψηφιακή παρέα αναμένεται να προστεθεί και το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

«Μια νέα εποχή αρχίζει για την ψυχαγωγία, καθώς τα πάντα θα συγκεντρώνονται σε ένα σημείο – τα παιχνίδια, οι ταινίες, οι τηλεοπτικές εκπομπές, η μουσική και τα αθλητικά» αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος Διαδραστικής Ψυχαγωγίας της Microsoft, Ντον Μάτρικ.

«Με τη συγκεκριμένη αναβάθμιση, οι κάτοχοι του συστήματος Xbox 360, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την δυνατότητα φωνητικού ελέγχου του Kinect σε συνδυασμό με τη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης Bing, κάνοντας έτσι την εμπειρία της τηλεθέασης πιο κοινωνική και ταυτόχρονα προσωπική από ποτέ» καταλήγει ο ίδιος.

Μέσα στα άμεσα σχέδια της Microsoft, είναι η μεταφορά της υπερσύγχρονης τεχνολογίας προφορικού ελέγχου και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να μετατρέψει τα έξυπνα ηλεκτρονικά «εργαλεία» σε πλήρως δικτυωμένους τηλεοπτικούς δέκτες με… ακοή.

Νέα εποχή ψυχαγωγίας

Στο παιχνίδι των φωνητικών εντολών αναμένεται να ενταχθεί σύντομα και η Sony, καθώς φήμες αναφέρουν ότι ο ιαπωνικός γίγαντας δεν θα αργήσει να παρουσιάσει παρόμοιο σύστημα. Ήδη η εταιρεία έχει ενσωματώσει στη νεότερη γενιά τηλεοράσεών της, λειτουργίες «Smart TV» οι οποίες προσφέρουν στον χρήστη μοναδικές ψυχαγωγικές εμπειρίες μέσω Διαδικτύου.

Την ίδια ώρα, ασιατικές πηγές αναφέρουν ότι η έξυπνη τηλεόραση που σχεδίαζε ο Στιβ Τζομπς πριν από τον θάνατό του αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2012 και μάλιστα σε τρία διαφορετικά μεγέθη. Η iTV φημολογείται ότι θα είναι εξοπλισμένη με τον νέο επεξεργαστή του iPad 3 και θα συνοδεύεται από έναν φωνητικό «άγγελο» παρόμοιο με την ακούραστη «Siri» που τώρα συνοδεύει το iPhone 4S.