Όπως όλα δείχνουν αυτό που δεν κατάφεραν ακόμα οι πολιτικοί, δηλαδή να κλείσει η ΕΤ1, το έχουν καταφέρει οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση. Και μάλιστα όχι μόνο για το ένα, αλλά και για τα τρία κανάλια, τα οποία εδώ και αρκετές ημέρες δείχνουν «κάρτα» για πολλές ώρες. Χωρίς πρόγραμμα και ειδήσεις η δημόσια ραδιοτηλεόραση θυμίζει όλο και πιο πολύ έναν οργανισμό σε παράλυση.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις νέες μισθολογικές περικοπές που προβλέπει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και ζητούν να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ. Οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται στον οργανισμό αντιδρούν στη μετατροπή τους σε δημοσίους υπαλλήλους, γεγονός που, όπως επισημαίνουν, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανεξαρτησία που απαιτεί η άσκηση του επαγγέλματός τους.

Εκπομπές χωρίς παρουσιαστές

Τις παθογένειες της ΕΡΤ έρχεται να τονίσει το καθεστώς των συμβασιούχων με το οποίο εργάζονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση εκατοντάδες άτομα. Ορισμένοι εξ αυτών είναι και παρουσιαστές καθημερινών εκπομπών, τις οποίες η ΕΡΤ έχει εντάξει στο καθημερινό της πρόγραμμα και οι οποίες αναγκάζονται να «κατεβάσουν ρολά», αφού η σύμβαση των παρουσιαστών έχει λήξει. Για παράδειγμα έχουν σταματήσει οι εκπομπές «Έχει Γούστο» επειδή έχει λήξει η σύμβαση της Μπίλιως Τσουκαλά και το «Μένουμε Ελλάδα», επειδή έχει λήξει η σύμβαση του Γ. Αμυρά. Η ειρωνεία του γεγονότος ότι γι αυτές της εκπομπές συνεχίζουν να πληρώνονται κάποιοι άλλοι συμβασιούχοι, που προς το παρόν δεν έχουν αντικείμενο εργασίας φαίνεται ότι δεν απασχολεί κανέναν. Εν των μεταξύ λήγουν σύντομα και οι συμβάσεις των δημοσιογράφων Κ. Αρβανίτη, Μαρίας Σαράφογλου και Τ. Σπηλιόπουλου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ΕΡΤ να μείνει χωρίς πρωινή ενημερωτική ζώνη. Η διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί την ανανέωση και των 700 συμβάσεων, αλλά είναι αβέβαιο αν τελικά θα γίνει δεκτό κάτι τέτοιο από το αρμόδιο υπουργείο.