Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα αποφασίσει τελικά αν θα εκδοθεί στη Σουηδία, ο Τζούλιαν Ασάνζ ιδρυτής της ιστοσελίδας Wkilileaks, ύστερα από σημερινή απόφαση βρετανικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ δικαιούται να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Η υπόθεση διαρκεί περίπου ένα χρόνο και αφορά σε κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση που έγιναν τον Αύγουστο του 2010 από δύο πρώην εθελόντριες της WikiLeaks στη Σουηδία.

Ο Ασάνζ, συνελήφθη στη Βρετανία τον Δεκέμβριο του 2010, και έκτοτε βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό στην κατοικία ενός εύπορου υποστηρικτή του WikiLeaks στην ανατολική Αγγλία., ενώ έχει αρνηθεί όσα του αποδίδονται. Η υπεράσπισή του διαθέτει πλέον 14 ημέρες για να ασκήσει και τυπικά έφεση, και αυτό σημαίνει ότι η παραμονή του στη χώρα θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τις αρχές του 2012.

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου που δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον, λέει ότι οι σε βάρος του κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα.

Ο 40χρονος Αυστραλός είχε χάσει στην προηγούμενη απόπειρά του να ακυρωθεί η έκδοσή του στη Σουηδία, όταν τις 2 Νοεμβρίου δύο εφέτες επικύρωσαν την απόφαση να εκδοθεί.

Το 2010 ο WikiLeaks είχε δημοσιεύσει 391.832 διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ και 77.000 διαβαθμισμένα επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και 250.000 τηλεγραφήματα ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 270 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.